Ovoce

Skladování zeleniny a ovoce má svá pravidla. Díky nim se plody nebudou tak rychle kazit

Miluje celá vaše rodina všechny druhy ovoce a zeleniny? Pak jistě ve vaší lednici či spíži najdete mnoho zásob, které je třeba během pár dní spotřebovat. Jak zařídit, aby zásoba potravin vydržela co nejdéle čerstvá? Osvojte si tyto skvělé rady a tipy a už nikdy nevyhazujte žádné zkažené druhy ovoce nebo zeleniny.

Myslete na správný výběr

Základem je správný výběr ovoce i zeleniny už v obchodě. Vybírejte jen pevné a zdravé kusy bez poškozené slupky či kůry. Jedině tak zamezíte tomu, aby se čerstvý produkt brzy zkazil. Často v obchodech najdete kusy zeleniny nebo ovoce za zvýhodněnou cenu, což je poměrně běžné lákadlo u těch kusů, které brzy ztratí svou čerstvost.

Mohlo by vás zajímat:  Banány jsou velmi zdravé a oblíbené. S pár triky vydrží déle čerstvé
Zdroj obrázku: Pixabay

Když si takový kousek přinesete domů, můžete zjistit, že jsou ovoce nebo zelenina z druhé strany již mírně zkažené, nebo dokonce se začínající plísní. Nikdy takovou část neodřezávejte, zbytek plodiny už stejně nebude chutný. Takové ovoce ani zeleninu nemůžete použít ani do vaření nebo k jakémukoliv receptu, zkazíte tím celý dojem pokrmu, a navíc si můžete přivodit otravu či nepříjemné žaludeční problémy.

Plísně jsou škodlivé pro každého člena domácnosti

Obecně plísni je nutné se co nejvíce vyhnout v každém případě. Plíseň, která se může rozrůstat ve vaší domácnosti právě z těchto produktů, je zdraví škodlivá. Má negativní vliv na onemocnění trávicího ústrojí a navíc se jen těžko plísně ve skladovacím prostoru zbavíte. Šíří se totiž velmi rychle.

Mohlo by vás zajímat:  Klíčem bohaté úrody okurek je správné množství zálivky
Zdroj obrázku: Pixabay

Skladujte samostatně tyto druhy

Některé druhy ovoce a zeleniny se vedle sebe při skladování doslova nesnesou. Například jablka, hrušky, broskve nebo banány během zrání produkují ethylen, což mění jejich barvu a také změkčuje plod. Díky tomu se po dozrání mnohem lépe konzumují.

Ethylen naopak není vhodný pro další druhy plodin. Vyvarujte se proto skladování s výše uvedeným ovocem u:

  • chřestu,
  • brokolice,
  • mrkve,
  • hlávkového salátu,
  • zeleného hrášku.

Díky těmto tipům, které si můžete osvojit poměrně snadno, už nikdy žádný zkažený kousek nevyhodíte.

Zdroj: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
Přidat na Seznam.cz