1113

Skladba jídelníčku ovlivňuje zdraví, včetně našeho srdce

Vyvážená strava je základem správného fungování těla. Je také důležitým faktorem pro prevenci řady nemocí včetně kardiovaskulárních chorob. Podívejme se na tento seznam produktů, které jsou hrozbou pro srdce.

Prevence srdečních chorob

Kardiovaskulární choroby se považují za jednu z hlavních příčin úmrtí na celém světě. Existuje mnoho důvodů jejich propuknutí. Patří sem kouření, abnormální tělesná hmotnost, stres, nedostatek fyzické aktivity a nedostatečná strava. Jíst vyvážená jídla, která poskytují potřebné vitamíny a minerály, je proto důležité nejen kvůli štíhlé linii. [1]

Mohlo by vás zajímat:  Pomozte ptačím přátelům přežít tuhé mrazy a připravte jim dobrou svačinku

Chceme-li si udržet zdravé srdce, nestačí se vyhnout pouze nezdravému jídlu a sladkostem. Na vrcholu seznamu produktů, které nejsou lhostejné k srdci, je jednoznačně bílý chléb. Všechno proto, že je hlavním zdrojem sodíku ve stravě, právě ten zvyšuje krevní tlak především. Na druhé místo lékaři umístili margarín. Kardioložka Elizabeth Klodasová před nimi varuje kvůli obsaženému palmovému oleji, který tvoří nasycené tuky. Ty zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Kardiologové doporučují margaríny produkované na bázi lněného nebo olivového oleje. [2]

Mohlo by vás zajímat:  Vyrobte si vlastní květináče a regály a dodejte svému balkonu nebo zahradě osobitý styl
2148635145
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé potraviny nejsou vždy skutečně zdravé

Že je lepší vyhnout se sladkým syceným nápojům, je stará známá věc, také Elizabeth Klodasová připomíná, že sladidla obsažená v těchto nápojích mají negativní vliv na zdraví. Podle jejího názoru je nejlepší volbou černý nebo zelený čaj nebo sklenice vody s ovocem a mátou.

Poslední místo v žebříčku obsadily granolové tyčinky. Kardioložka zdůrazňuje, že je třeba vyhnout se těm, které kromě ovesných vloček obsahují ořechy a ovoce, cukr, umělá sladidla a palmový olej. Doporučuje jídlo včetně ovesných vloček a otrub, které jsou zdrojem rozpustné vlákniny. Ta snižuje absorpci cholesterolu a minimalizuje výkyvy inzulínu. [3,4]

Zdroje:
[1] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/disease-prevention/cardiovascular-disease/preventing-cvd/
[2] https://www.cnbc.com/2022/10/21/cardiologist-shares-foods-that-are-not-actually-that-healthy-for-your-heart-what-to-look-for-instead.html
[3] https://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-bad-heart
[4] https://www.healthline.com/nutrition/are-granola-bars-healthy
Přidat na Seznam.cz