Bunches Broccoli Wooden Box Near Whole Fresh Broccoli

Různé úpravy brokolice obohatí váš jídelníček

Brokolice je oblíbená nejen pro svou výraznou chuť, ale i pro široké možnosti kulinářského využití. V dnešním článku se dozvíte, proč stojí za to zavést brokolici do stravy a kdo by ji naopak neměl konzumovat.

Co brokolice obsahuje

Jednou z největších výhod brokolice je obsah živin. Zelená zelenina je jednoduše nabitá širokým rozsahem vitamínů, minerálů, vlákninou a jinými bioaktivními sloučeninami. Brokolice obsahuje vysoké dávky antioxidantů, proto vykazuje protirakovinné vlastnosti. Antioxidanty jsou molekuly, které inhibují nebo neutralizují poškození buněk způsobené volnými radikály. Brokolice je klasifikována jako křížová zelenina, která – byť velmi zdravá – by se neměla jíst příliš často.

Mohlo by vás zajímat:  Cibule a česnek nesmí chybět v žádné kuchyni. Kromě typické chuti působí skvěle na zdraví

Brokolice má vysokou hladinu glukorafanu, sloučeniny, která se během trávení transformuje na silný antioxidant zvaný sulforafan. Jeho konzumace může zabránit výskytu civilizačních chorob. Bylo také prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Minimalizuje oxidační stres a snižuje riziko vzniku chronických chorob. Sulforafan je také sloučenina, která může podporovat funkci mozku po hypoxických epizodách.

Fresh Raw Broccoli Bowl
Zdroj obrázku: Freepik

Brokolice pro zdravé zuby

Brokolice obsahuje širokou škálu živin, z nichž některé podporují zdraví dutiny ústní a brání zubním chorobám. Je dobrý zdroj vitamínu C a vápníku, dvou živin spojených se sníženým rizikem periodontálního onemocnění. Některé zdroje říkají, že konzumace syrové brokolice může pomoci manuálně odstranit plak a bělit zuby. Zubaři to nepotvrzují, ale faktem je, že ortodontisté doporučují chroupání tvrdého ovoce a zeleniny, aby se vyloučila malokluze a zaktivizovaly se temporomandibulární klouby.

Mohlo by vás zajímat:  Okna lze nastavit na letní a zimní mód. Pomohou i osvědčené triky

Zelenina včetně brokolice se může podrobit různým kulinářským úpravám. Blanšírovaní, vaření, smažení a pečení – každý způsob se uskutečňuje při jiné teplotě a podmínkách, a proto brokolice nebude vždy obsahovat stejné množství prospěšných látek. Vysoké teploty snižují množství vitamínu C. Totéž se děje s rozpustnými proteiny. Proto je blanšírování nebo napařování nejlepším způsobem pro brokolici.

Zdroj: https://www.jeffreyerwindentist.com/broccoli-a-wonder-vegetable-for-your-dental-health, https://williamsvillefamilydentistry.com/blog/broccoli-can-whiten-teeth/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515491/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4692095/, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/glucoraphanin, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629881/, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170379/nutrients, https://www.health.com/food/health-benefits-broccoli, https://www.healthline.com/nutrition/sulforaphane, https://www.jeffreyerwindentist.com/broccoli-a-wonder-vegetable-for-your-dental-health, https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Degradation_of_vitamins_probiotics_and_other_active_ingredients_caused_by_exposure_to_heat_water_and_sunlight/145924, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266765
Přidat na Seznam.cz