Woman Gloves Trims Rose Garden With Help Pruning Shears

Rostliny doma i na zahradě potřebují pravidelný ořez. Díky němu budou dobře růst i plodit

Nezáleží na tom, jestli máte rostliny v květináčích, nebo na zahradě. Prořezávání rostlin je důležitou činností, na kterou nesmíte na jaře zapomínat. Znáte hlavní důvody, proč byste to měli pravidelně každý rok dělat a nikdy na to nezapomínat? Podívejme se na to.

Pokojové rostliny

Příliš dlouhé výhonky révy, břečťanu, žumenu nebo syngónia berou zbytečně sílu celé rostlině. Z tohoto důvodu poté slábne a stává se náchylnou k chorobám. Aby se zlepšil její stav, musíte pravidelně stříhat výhonky (mimo květenství). Stejným způsobem je můžete také omladit, protože jinak začnou odumírat. Zdravé výhonky a listy vystřídají suché a budou stále menší. Fíkus i mnoho dalších druhů díky tomu získá silnou korunu a mladistvý vzhled.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbená monstera může nezkušené pěstitele překvapit. Její pláč ale není důvod k obavám

Dalším důvodem je jednoduše hezký tvar, který můžete udržovat jen s pomocí zahradnických nůžek. Odřízněte výhonky, které vyraší na kmeni, jakmile se objeví, a to zejména u malých stromků (fikusy, azalky, myrty apod.). Stačí to udělat jednou za rok. Díky pravidelnému prořezávání budou mít také krásné a zdravé listy, které vám budou dělat jen radost.

Zdroj obrázku: Freepik

Rostliny na zahradě

Díky prořezávání na jaře (případně na podzim) budou rostliny nádherně kvést. U většiny druhů růží je to samozřejmostí, na kterou nesmíte zapomínat. Výjimkou jsou půdopokryvné růže (stříhají se jednou za pár let) a parkové růže (jednou za 4–5 let). Hlavní výhonky zkraťte na 30–‍40 cm, tenké cca na 15 cm. Díky tomu budete mít zdravé a silné rostliny s nádhernými květy.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat begonie

V případě ovocných stromů musíte prořezávat kvůli chutnějšímu ovoci. Na jaře vždy odstraňte suché výhonky. Pokud to neuděláte, strom nebo keř bude plýtvat energií na jejich udržování. Místo toho ji může použít na produkci chutného ovoce. Plody navíc získají více světla, díky čemuž budou rychleji zrát a budou mnohem chutnější. Prořezávání má proto mnoho pozitiv a rozhodně byste jej neměli opomíjet.

Zdroj: https://thegoodearthgarden.com/reasons-to-prune/
Přidat na Seznam.cz