Rebarbora chutná nejlépe z vlastní zahrádky. Potřebuje pouze dostatek slunce a vody
Rebarbora je v mnoha zemích považována za zeleninu, v některých státech ji zase berou jak ovoce. Pravdou ale je, že se hodí na koláče a kompoty. Jak můžete rebarboru využít a jaké jsou její vlastnosti? Našemu tělu je velmi prospěšná a vy se o ní můžete dočíst více. Důležité je vědět, kdy ji můžete sklízet.
Jak vlastně vypadá rebarbora?
Rebarbora má dlouhé a velké listy, které rostou na dlouhých stoncích. Řapíky patří mezi jedlé části této rostliny, která může být vysoká až 100 cm. Na šířku bude potřebovat také hodně místa, protože dorůstá do šířky 150 centimetrů. Rebarbora mění barvu stonku podle toho, jak dozrává. Nejdříve je zelený, potom bledý a nakonec se objeví tmavě fialová barva. A právě tmavá barva značí, jak bude rebarbora chutnat.
Proč se vyplatí rebarboru jíst? Je protizánětlivá, budí chuť k jídlu a to rozhodně není všechno. Obsahuje vitaminy A, C a také E. Je bohatá na draslík, hořčík a také vlákninu, která zajistí, že budete dlouho sytí. Kyselina listová je zase vhodná pro těhotné ženy, protože pozitivně ovlivňuje vývoj dítěte. Rebarbora je také plná antioxidantů, které blahodárně působí na volné radikály. Díky tomu se budete cítit zdravější. Chrání před cukrovkou a dalšími nemocemi.
Rebarboru můžete pěstovat na zahradě
Pečená rebarbora obsahuje polyfenoly, které brání rozvoji rakovinných buněk. Cholesterol po její konzumaci budete mít také v normě, stejně tak si ji můžete dát, když držíte dietu. Kdo by ale neměl jíst rebarboru, je člověk s nemocnými ledvinami. Negativně ovlivňuje právě tento orgán kvůli obsahu kyseliny šťavelové.
Rebarbora je rostlina, která vám snadno bude růst na zahradě. Potřebuje vlhkou půdu a slunné stanoviště. Musíte ji pravidelně zalévat a chránit ji před suchem. Na podzim jí dopřejte kvalitní organická hnojiva, kvete v květu. Můžete si z ní připravit nejen koláč, ale také kompot, který se bude hodit na zimní období. Stačí jen rebarbora, cukr, citronová šťáva a voda. Rebarboru omyjte, nakrájejte na plátky a orestujte na cukru a šťávě z citronu. Přidejte vodu a vařte několik minut. Kompot pak podávejte chlazený.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb