Women Hands Holding Kohlrabi Autumn Harvest Healthy Organic Food Concept Woman Choosing Fresh Vegetables Measuring Grocery Store

Raná zelenina: Na co se zaměřit při jejím výběru?

Raná zelenina, označující první zeleninu jara, se většinou pěstuje ve sklenících, nikoliv na polích. Tyto skleněné stavby umožňují ranější pěstování, když venku ještě panuje chlad a plodiny by mohly zmrznout. Raná zelenina má své výhody i nevýhody. Právě ty se dozvíte v tomto článku.

Skleníková versus venkovní zelenina

Mezi zeleninou ze skleníků a zeleninou z polí je větší rozdíl, než by se vám mohlo na první pohled zdát. Kromě povrchových vlastností, jako je například ne tak výrazná vůně, je rozdíl i v obsahu živin a jiných (občas i mírně škodlivých) složek. Na tyto změny mají vliv vlastnosti půdy, omezený příjem slunečního záření či použití hnojiv a postřiků proti škůdcům.

Mohlo by vás zajímat:  Rané vs. nové brambory: každý typ se hodí pro jiný způsob úpravy
Zdroj obrázku: Freepik

Ve využití hnojiv je poměrně zásadní rozdíl

Při skleníkovém pěstování se používá daleko větší množství hnojiv, a to hlavně těch dusíkatých. Dusíkatá hnojiva mají pozitivní účinek na úrodu a celkové prospívání rostliny. Zároveň může být jejich nadužívání pro určité skupiny nebezpečné. A proč? Některé druhy zeleniny mají schopnost v sobě dusík ukládat a nadměrný obsah tohoto prvku v potravě je pro člověka nebezpečný. Zelenina, která dusík váže, jsou třeba ředkvičky, pažitka či hlávkový salát. Naopak rajčata a okurky tuto vlastnost nemají.

Mohlo by vás zajímat:  Kedlubnové pesto zachutná celé rodině a dodá maximum prospěšných látek, které tato zelenina nabízí

Vysoký obsah dusíku je nebezpečný zejména pro děti do tří let, seniory, lidi s alergiemi či jinými autoimunitními onemocněními nebo jedince s problematickým trávicím traktem.

Jak vybrat správnou jarní zeleninu

Určitě se vyhněte nadměrně velkým kouskům. I když se mohou zdát lákavé, u rané zeleniny je to indikátor využití velkého množství hnojiv. Volte tak raději průměrné kousky. Také se zaměřte na celkový vzhled plodů. Saláty či pažitka by měly být křupavé, a nikoliv povadlé. Vyhněte se taky kouskům se zvláštním zbarvením. Na zelenině by se neměly vyskytovat žluté či jiné skvrny.

Zdroj: https://www.naturefresh.ca/how-to-pick-freshest-vegetables/
Přidat na Seznam.cz