Rajčata tělu prospějí v jakékoli formě. Málokterá zelenina se může pochlubit tolika prospěšnými složkami
Čerstvá zelenina, kečup, rajský protlak nebo i sušená – rajčata si můžete dopřát hned na několik způsobů a s žádným z nich rozhodně neuděláte chybu. Rajčata se vyplatí zařadit do jídelníčku, protože snižují krevní tlak, bojují proti rakovině a mají v sobě tolik vitaminů a minerálů, že tím dostanete do těla všechno potřebné.
Rajčata jsou přirozenou potravinou
Rajčata si můžete snadno vypěstovat nejen na zahradě, ale také na balkoně. V obchodech jsou k dostání po celý rok, a pokud jich budete mít přes léto nadbytek, můžete si z nich udělat kečup nebo pyré. Vhodné jsou také rajčatové šťávy. Rajčata jsou plná vitaminů a minerálů, ale vašemu tělu poskytnou mnohem více. Živiny v rajčatech se vařením neztrácejí. Dávejte si ale pozor, protože se velmi často objevují alergie právě na tuto zeleninu.
Jíst je můžeme už od batolete a rozhodně přijdou k chuti i ve stáří. Rajčata by měla být součástí především dietního plánu, protože nemají vysokou kalorickou hodnotu. Při konzumaci poskytnou také dostatek vlákniny, která zajistí, že nebudete mít hlad. Rajčata pak také mohou zrychlit metabolismus.
Rajčata obsahují betakaroten, který získáte výrobou kečupu
Rajčata obsahují také betakaroten, který získáte především výrobou kečupu nebo protlaku. V čerstvých rajčatech ho najdete také, ale v menším množství. Sušená rajčata jsou zase skvělou potravinou proti vzniku rakoviny, a to především prostaty. Zvyšují koncentraci a hodí se do jídelníčku především mužů, kteří žijí dlouhodobě ve stresu.
Rajčata obsahují draslík, který snižuje krevní tlak. Podpoří také práci srdce a budou se vám vyhýbat kardiovaskulární onemocnění. Jedna sklenice rajčatové šťávy obsahuje asi 500 mg draslíku. Jestli budete šťávu kupovat, dbejte na to, aby byla bez soli a měla krátkou trvanlivost. Rajčata by se neměla podceňovat.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/273031