Rajčata detoxikují tělo, pomáhají zhubnout a snižují deprese
Červené voňavé plody ze zahrádky nebo z obchodu patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které se konzumují čerstvé nebo tepelně upravené. Rajčata jsou velmi zdravá, současně mají jen málo kalorií, jsou proto vhodná též při touze zhubnout. Existují nějaké rozdíly v odrůdách? Po jakých sáhnout a jakých se naopak zříci? Určité druhy se hodí do zeleninových salátů, jiné zase na do polévek, omáček nebo do leča. Všechny jsou ale zdrojem cenných vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Rajčata jako zdroj lykopenu
Proč se říká, že každodenní konzumací rajčat si na dotyčného rakovina nepřijde? Je to dáno velkým obsahem lykopenu, což je červené barvivo a antioxidant s protirakovinnými účinky v jednom. Lykopen napomáhá detoxikovat, tlumí záněty, má pozitivní vliv na nervovou soustavu a současně oddaluje stárnutí buněk. Kromě tohoto antioxidantu jsou červené plody pokladnicí vitamínů C, K, E a skupiny B, karotenoidů, také minerálů, jako jsou draslík, hořčík nebo fosfor.
Obsahují jen málo kalorií
Rajčata jsou vhodnou zeleninou pro doplnění potřebných látek a posílení imunity, ale také při dietách, protože mají nízký glykemický index (IG 38) a málo kalorií. Syrová rajčata mají přibližně 20 kcal na 100 gramů, středně velký plod váží do 200 gramů. Malá cherry rajčátka mají každé asi 3 kcal. Po zpracování je nejméně kalorická passata s 30 kcal na 100 gramů nebo protlak s 80 kcal na 100 gramů. Naopak mezi nezdravé pochutiny se řadí kečup, který je dochucován olejem, cukry, sladidly a dalšími přidanými látkami a vykazuje až 120 kcal na 100 gramů.
Při svalových křečích i proti zácpě
Komu lze rajčata doporučit? Nejen lidem na dietě, ale také všem, co trpí na nedostatek hořčíku a svalové křeče, současně pacientům s bolestmi kloubů. Rajčata jsou lékem na deprese nebo podrážděnost, vyrovnají se s tělesnou slabostí a samozřejmě se vypořádají se zácpou. Mezi nejzdravější druhy patří římská rajčata nebo cherry a podlouhlá zvaná lima. Červeným plodům se musí vyhýbat pacienti s hypotyreózou, dnou neb revmatoidní artritidou. Při zažívacích potížích se musí slupka oloupat.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/317112, https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-breakthrough-depression-solution/201209/the-tomato-effect