Rajčata dají zabrat i zkušeným pěstitelům. Stačí ale málo a začervenají se i na vašem záhoně
O vlastních rajčatech sní mnozí začínající pěstitelé, ne vždy se jich ale skutečně dočkají. Domácí rajčata chutnají odlišně než kupovaná, k tomu mívají krásnou červenou barvu, plnou a intenzivní chuť a vůni. Jenže k tomuto finiši dospěje jen zahrádkář, který se drží osvědčených rad. Jinak končí pokusy o vypěstování vlastní úrody nezmarem, někdy dokonce katastrofou, protože plody nedozrají, případně keříky zcela zchřadnou a nezůstane z nich zhola nic. Jakým chybám se při pěstování rajčat vyhnout?
Rajčata milují teplo a vláhu
První, co by si měli začínající pěstitelé uvědomit, je, že úroda nepřijde sama. Rozhodně neplatí, že se keříky rajčat zasadí a poté se sklidí plné košíky zeleniny. Rajčata potřebují pro svůj růst stanoviště, kam svítí dostatek slunce po celý den, jsou totiž teplomilná. Chřadnou při chladu nebo při nestálých teplotách, případně při dlouhodobých deštích. Na druhou stranu rostlinám škodí také přílišné horko a sucho, proto je nutné jim zajistit vzdušnost i pravidelnou zálivku. Dobrou volbou jsou pak skleníky nebo fóliovníky, kde jsou keříky chráněné před nákazou plísněmi.
V dobré společnosti
Jak zamezit škůdcům? Vhodné je umístit keříky rajčat do řádků společně s petrželkou, česnekem nebo měsíčkem, naopak se nehodí kombinovat je s kedlubny, ředkvičkami či koprem. Chybovat se nesmí ani při přihnojování, rajčata jsou náročná na živiny, při nedostatku chřadnou a plody nejsou šťavnaté, k tomu nedozrají. Z toho důvodu se musí přidávat do půdy draslík a fosfor. Nesmí se ale přehnojovat dusíkem, jeho nadbytek pak způsobuje rolování listů, důsledkem jsou menší výnosy.
Dostatek světla a vláhy akorát
V jižních zemích je počasí stálejší, v tuzemsku je mnohem proměnlivější, proto se musí plánovat sadba tak, aby keříky měly zajištěné maximální množství slunečních a teplých dnů. Dostatek světla se zajistí také vhodným umístěním na jižní nebo jihozápadní stranu mimo zdi nebo vysoké ploty, stín může zpomalit rozvoj a způsobit nedozrávání plodů. Rajčata jsou vrtošivá. Nesnesou sucho a potřebují pravidelnou zálivku, při přemokření ale chřadnou také, proto se musí zalévat menším množstvím v ranních a večerních hodinách, zejména v horkém letním počasí.
Zdroj: https://www.almanac.com/plant/tomatoes