Proti škůdcům a plísním nejlépe zafungují domácí prostředky, které rostlinám neuškodí
Nemusíte používat chemické přípravky na odstranění škůdců z vaší zahrady. Je možné využít i domácí ingredience, jako je droždí, které běžně skladujeme v lednici či ve spíži. Dále také cibuli, česnek nebo jedlou sodu. Všechny suroviny mají antibakteriální účinek a dokonale působí proti mšicím, roztočům i jiným škůdcům. Na druhou stranu budou mít pro rostlinu pozitivní vliv a podpoří jejich růst.
Cibule
Cibule i česnek jsou známé pro své antibakteriální účinky. Využívají se nejen v domácnosti při přípravě pokrmů, ale i na zahradě, kde mohou bojovat proti škůdcům. Cibulový extrakt lze připravit jednoduchým způsobem, a to tak, že nakrájíte 75 gramů cibule a zalijete ji deseti litry vroucí vody. Jakmile výluh vychladne, přelijte ho přes síto a použijte na mšice nebo klidně i na plíseň, která napadla rostliny brambor. Nálev nalijte do lahve s rozprašovačem a postříkejte celou rostlinu. Jestliže nepoužijete všechen nálev, odlijte jen tolik, kolik budete potřebovat, a zbytek ještě horký zavřete do lahve, aby se zakonzervoval.
Česnek
Příprava nálevu z česneku bude stejně jednoduchá jako příprava nálevu z cibule. K nálevu z česneku vám postačí 25 gramů česneku a jeden litr vody. Rozmačkejte česnek a zalijte jej litrem vody. Nyní nechte nálev přibližně patnáct minut louhovat. Doporučujeme každých pět minut tekutinu s česnekem promíchat. Jakmile scedíte česnek, skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu. Při použití musíte nálev ředit s vodou v poměru 1 : 1. Tento přípravek bude působit proti třásněnkám, mšicím a sviluškám.
Jedlá soda
Stejně jako česnek a cibule bude i jedlá soda skvěle působit proti škůdcům. Bude stačit, když smícháte jednu čajovou lžičku a dva litry teplé vody. Nechte sodu rozpustit a máte nálev hotový. Účinnost nálevu můžete ještě více zvýšit, pokud do celku nakapete pár kapek saponátu. Hotový výrobek lze nastříkat na rostliny napadené mšicemi, molicemi a jinými škůdci.
Droždí
Proti plísním se droždí jeví jako nejúčinnější přípravek. Postřik připravíte ze sto gramů droždí, půl litru plnotučného mléka a deseti litrů vody. Nejdříve droždí rozpusťte v mléce a poté zřeďte s vodou. Pro silnější účinek přidejte do tekutiny jednu lžíci tekutého mýdla. Ošetření tímto přírodním postřikem je třeba opakovat jednou za týden. Použijte na brambory, rajčata, okurky, jahody nebo papriky.