Pro někoho jsou zbytečný odpad, poučení ale vědí, jak je lze výborně zužitkovat
Skořápky se možná na první pohled zdají jako nevyužitelné a končí v odpadu, ale opak je pravdou. Použít je totiž můžete na mnoho způsobů. Stačí je jen dlouhodobě uchovávat a pak těžit z jejich prospěšných vlastností. Je jen na vás, jakým způsobem se rozhodnete zbytky z vajec využít.
Mnoho možností využití
Je známo, že vejce obsahují mnoho vitamínů a mikročástic. Proto je mnoho odborníků na výživu doporučuje konzumovat denně. Většina z nás však skořápky od snídaně nebo svačiny vyhazuje, a to je velká chyba. Budou se nám hodit hned v několika případech.
Přidejte skořápky do svého jídelníčku
Ukázalo se, že vaječné skořápky mají mnoho možností využití. Je dobré je skladovat a poté je mlít v mlýnku na kávu. Můžete přidat jemný prášek do nápojů, který pijete každý den. Jedná se totiž o podceňovaný zdroj vápníku.
Vyčistěte své šperky
Částice vaječných skořápek jsou navíc vhodné k čištění krystalů. Rhodiové sklo stačí namočit do vlažné vody s přídavkem mycího prostředku a přisypat k němu lžičku mletých skořápek. Efektu lesku si všimnete téměř okamžitě. Používejte jen u větších krystalů. Nikdy pomocí skořápek nečistěte bižuterii, jelikož by se mohla poškodit.
Použijte skořápky jako hnojivo
Hnojivo z vaječných skořápek je již roky doporučováno jako přírodní zdroj minerálů pro rostliny. Orchideje ho doslova milují. Postačí, když rozdrcené skořápky vložíte pod vrstvu zeminy nebo při přesazení rostliny do nové nádoby přimícháte více skořápek. Může také přidat do skořápky kávová zrna, což posílí vaše rostliny v květináčích.
Jak hnojivo použít
Nebojte se takový trik použít jak na zahradě, tak u vašich domácích rostlin. Květiny v truhlíku nebo květináči je ocení nejvíce. Zemina se totiž časem vyčerpá a rostlina nemá z čeho brát prospěšné látky. Skořápky navíc živiny uvolňují postupně, a květiny tak prosperují po dlouhý čas.