79028

Při konzumaci mandarinek je třeba dbát na hygienu a možné zdravotní komplikace

Mandarinky jsou nejoblíbenější hlavně o Vánocích. Milujeme je kvůli tomu, že se rychle loupou, jsou sladké a šťavnaté. I když se doporučuje jíst je kvůli mnoha vitamínům a dalším důležitým složkám, konzumace mandarinek může mít pro někoho nepříjemné zdravotní následky.

Pozor na bakterie

Každé ovoce nebo zelenina zakoupené v obchodě – bez ohledu na původ – by se měly důkladně umýt, toto doporučení se nám opakuje od útlého věku. Mnoho lidí ovšem předpokládá, že to u mandarinek nemá smysl, protože slupka s nečistotami skončí v koši. Žádné tvrzení však není dál od pravdy.

Mohlo by vás zajímat:  Plody chutnají lépe a mají lepší strukturu, když se sklízejí po mrazech.

Vědci dokázali, že nebezpečné bakterie z vnější vrstvy ovoce nebo zeleniny se můžou během odlupování přenést na samotné ovoce a způsobit nežádoucí účinky včetně alergie nebo otravy. Stejně je tomu i u mandarinek, ovoce vyváženého z teplých oblastí světa. A co víc, jíst mandarinky by neměla určitá skupina lidí.

61563
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní riziko

Mělo by se také poznamenat, že tyto plody jsou vystaveny fungicidním postřikům, které obsahují silně karcinogenní látky. Jak ukazují výsledky testu, můžou dokonce poškodit nervový systém a způsobit neplodnost. Proto je před konzumací mandarinek nebo jiného ovoce zapotřebí jejich důkladné umytí. Navzdory mnoha výhodám a velkým zdravotním vlastnostem mandarinek a jiných citrusů se nedoporučují ve stravě těhotných žen – pouze v malém množství.

Mohlo by vás zajímat:  Malinová tinktura překvapí svou sladkou chutí i jedinečnými účinky. V zimě bude nepostradatelná

Je to kvůli již zmiňovaným alergiím, které se mohou objevit po jejich konzumaci. Kromě toho by se mandarinek měli vzdát lidé, kteří mají sklon k pálení žáhy – tyto plody mohou zesílit nepříjemné pálení v jícnu. Navzdory všemu však mají mandarinky i pozitiva. Obsahují velké množství vitamínu C, který posiluje imunitu, vitamínu A, který ovlivňuje zrak, vitamínu B (včetně kyseliny listové), hořčíku i vápníku.

Zdroje:
https://www.verywellfit.com/tangerine-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4115498
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17496425/
Přidat na Seznam.cz