Pravidelné ořezávání udrží túji v kondici i dokonalém vzhledu. Během sezóny se zkracuje až třikrát
Túje jsou jedním z nejpopulárnějších jehličnanů vysazovaných v našich zahradách. Túje se snadno pěstuje, ale má své vlastní požadavky na péči. Nesprávná péče a hlavně nesprávné řezání tújí jim může velmi ublížit. Ostříhejte ji tak, aby byla zdravá a hustá.
Správné řezání
Túje jsou rostliny, které rostou velmi rychle a po několika sezónách vyžadují intenzivní prořezávání. Frekvence prořezávání rostlin závisí na odrůdě a účelu keře. Ty, které rostou, se v sezóně ořezávají 2–3krát, to zpomalí růst mnohem méně, obvykle jen tehdy, když jsou příliš velké. První řez provádíme vždy na jaře, následující rok po výsadbě, a to obvykle v polovině března nebo začátkem dubna. Nejčastěji se řežou od konce března do srpna a dvakrát nebo třikrát během sezóny.
Jednoduše zkracujte měkké, jemné výhonky a do tohoto postupu nemusíte vkládat mnoho síly. Ořezané by měly být pouze rostliny, které překročily výšku 1,5 metru. První řez provádíme v sezóně před zahájením správné vegetace, která připadá na druhou polovinu března nebo začátek dubna. Další řez by měl být proveden v červnu a poslední v srpnu.
Správné nástroje
Túje řežte pomocí speciálních řezných nástrojů. Nízké keře mohou být řezány pomocí ručního prořezávače. Zkrátí se maximálně o 1,5–2 m. Nezapomeňte také, že nesmíte najednou řezat více než 1/3 délky túje. Nejlepší je rozložit řez na dvě sezóny. Aby byla túje hustá, stojí za to začít řezáním špičky rostliny 10–15 cm od vrchu. Rostlina pak ztratí svoji hlavní rychlost růstu a začne uvolňovat spoustu větví.
Aby se dále stimuloval růst do šířky, měla by se túje také oříznout po stranách. Za tímto účelem odřízněte větvičky na samém vrcholu rostliny, maximálně 1–2 cm od každého výhonku. Tento jednoduchý postup způsobí, že túje zhoustne. Nejčastější chyby při ořezávání jsou příliš časté řezání, řezání v nesprávný čas nebo příliš krátký řez.
Zdroj: https://homeguides.sfgate.com/prune-thuja-68241.html