Podzimní zavařování: nachystejte si sezónní dobroty, které přijdou vhod nejen v zimě
Podzim je obdobím hojnosti, stromy plné ovoce a zahrady plné zeleniny. Chcete-li co nejlépe využít tuto sezónní odměnu a vychutnat si chuť podzimu po celý rok, zvažte výrobu zavařenin. Zavařeniny nejen zachycují podstatu sezóny, ale také jsou promyšlenými dárky pro blízké.
Kořeněná jablečná marmeláda
Ingredience:
- 3 kg jablek (směs sladkých a kyselých odrůd)
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Instrukce:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky.
- Plátky jablek vložte do pomalého hrnce nebo velkého hrnce.
- Přidejte cukr, koření, sůl a vanilkový extrakt.
- Vařte na mírném ohni 8-10 hodin za občasného míchání, dokud směs nezhoustne.
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte směs na hladkou kaši.
- Okořeněnou jablečnou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Dýňový džem s kořením
Ingredience:
- 4 šálky dýňového pyré
- 2 šálky krystalového cukru
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
Instrukce:
- Ve velkém hrnci smíchejte dýňové pyré, cukr a citronovou šťávu.
- Vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte koření a pokračujte ve vaření dalších 5 minut.
- Dýňový džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Chutney z hrušky a zázvoru
Ingredience:
- 4 šálky zralých hrušek, oloupaných, zbavených jader a nakrájených
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 šálek jablečného octa
- 1/2 šálku rozinek
- 1/4 šálku zkrystalizovaného zázvoru, jemně nasekaného
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
Instrukce:
- Ve velkém hrnci smíchejte hrušky, hnědý cukr, jablečný ocet a rozinky.
- Vařte na středním plameni za občasného míchání, dokud hrušky nezměknou a směs nezhoustne (asi 30-40 minut).
- Přidejte zkrystalizovaný zázvor a koření a pokračujte ve vaření dalších 5 minut.
- Hruškovovo-zázvorové chutney přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Zdroj: https://simplebites.net/simple-fall-canning-a-recipe-round-up/