Gardening Agriculture Concept Female Farm Worker Hand Harvesting Red Fresh Ripe Organic Bell Pep

Papriky nejvíc poděkují za odpad z kuchyně. Odvděčí se bohatými plody plnými vitaminů

Paprika je křupavá zelenina, která je velice oblíbená a stojí za to ji jíst co nejčastěji. A to hlavně v případě, pokud dáváte přednost po domácku vypěstovaným paprikám před těmi kupovanými. Počítejte ovšem s tím, že se jedná o rostlinu, která vyžaduje pravidelný přísun živin, tedy hnojení. Čím je vhodné papriky hnojit, abyste se mohli radovat z bohaté úrody? Máme pro vás tip, díky kterému se navíc vyhnete nákupu speciálních chemických přípravků.

Dejte nové využití cibulovým slupkám!

Cibule je základem české kuchyně. Mnoho z nás ji v kuchyni používá na denní bázi. I malé množství dokáže skvěle dochutit připravovaný pokrm. Co pak ovšem děláte s jejími slupkami? Pokud patříte mezi ty, kteří je vyhazují do odpadu, zpozorněte! Můžete je ještě využít.

Mohlo by vás zajímat:  Ovocné mušky se nevyhýbají žádné kuchyni. Vyzrát na ně lze jednoduchou pastí

Slupky z cibule jsou bohaté na antioxidanty, draslík, železo, vápník, hořčík, selen, chrom a bor. Ano, spoustu důležitých minerálů. Právě zbylé slupky můžete použít jako přírodní hnojivo pro rostliny paprik. Dáte jim tím pořádnou dávku základních živin, jež podpoří jejich bohatý růst. Navíc slupky mají antibakteriální vlastnosti, takže papriky chrání před nejrůznějšími chorobami a škůdci.

Zdroj obrázku: Freepik

Vyrobte si domácí hnojivo

Na typu cibule nezáleží. Použít můžete bílou, červenou, ale i šalotku. Slupky z cibulí sbírejte během každého vaření. Pro začátek vám postačí slupky z tří až čtyř cibulí, neboť je hnojivo velice účinné.

Mohlo by vás zajímat:  Bazén je třeba zazimovat včas. Nízké teploty a nepřízeň počasí mu pak neublíží

Slupky vložte do nádoby se vzduchotěsným uzávěrem a zalijte litrem horké vody. Voda však nesmí být vroucí. Sklenici uzavřete a nechte louhovat přes noc. Uschovejte ji do chladu a tmy. Další den obsah sklenice přeceďte například přes plátýnko, abyste oddělili vzniklé tekuté hnojivo od zbylých slupek cibule. Papriky připraveným prostředkem zalívejte jednou týdně.

Toto přírodní hnojivo z cibulových slupek můžete používat i na rajčata či jahody. Ochráníte je před škůdci, kteří jsou typičtí právě pro tyto rostliny.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/pepper/growing-peppers.htm
Přidat na Seznam.cz