Shallow Focus Photography Yellow Red Bell Peppers

Paprika dokáže obohatit každé jídlo. Její druhy nabízí na sto chutí a barev

Paprika je jedním z nejuniverzálnějších plodů světa, používaná v kuchyních od Mexika po Maďarsko, od Indie po Itálii. Zahrnuje širokou škálu odrůd od mírně sladkých po intenzivně pálivé a je ceněna pro svůj bohatý obsah vitamínů, barvu a chuť, kterou přidává do receptů. V tomto článku se podíváme na různorodost paprik a jejich použití v globální kuchyni.

Typy paprik a jejich charakteristiky

Bell peppers (Sladké papriky)

Sladké bell papriky jsou dostupné v různých barvách, včetně zelené, červené, žluté a oranžové. Jsou známé svou šťavnatou a sladkou chutí, a jsou běžně používané v salátech, dušených jídlech, jako náplně nebo grilované jako součást vegetariánských pokrmů.

Mohlo by vás zajímat:  Šťávu z červené řepy můžeme na jídelníček zařadit pravidelně

Jalapeños

Jalapeños jsou středně pálivé papriky, které přidávají pikantní kopanec do sals, omáček a marinád. Jsou také oblíbené nakládané nebo jako doplněk k tacos a burritos.

Habaneros

Habaneros jsou jednou z nejpálivějších odrůd papriky na světě. Jejich ostrý zážeh se dobře hodí do pálivých omáček a kari.

Pimiento

Pimiento papriky jsou malé, sladké a mají charakteristický tvar. Jsou oblíbené v Španělsku a často se používají v paellách nebo plněné sýrem.

Čipotle

Čipotle papriky jsou vlastně uzené jalapeños. Mají hlubokou, kouřovou chuť, která je skvělá pro přípravu omáček, polévek a masa na grilu.

Mohlo by vás zajímat:  Vlastní plody ze zahrádky vynikají v chuti, kvalitě i přínosu pro zdraví
Close Up Green Red Bell Pepper
Zdroj obrázku: Freepik

Kulinářské využití paprik

Omáčky a marinády

Papriky jsou základem pro mnohé omáčky a marinády, dodávajíce jim barvu, chuť a, v případě pálivých odrůd, teplo. Od tradiční mexické salsa verde po italskou peperonatu, paprika je nepostradatelná ingredience pro zvýraznění chutí.

Náplně a obložení

Papriky se často plní různými směsmi, včetně masa, sýra a rýže, a pečou se jako samostatná jídla nebo jako součást tapas.

Přílohy a sladké pokrmy

Sladké papriky mohou být také použity v sladkých pokrmech, jako jsou koláče a pudingy, kde přidávají neobvyklou, ale lahodnou chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Živý, nebo umělý: oba typy vánočních stromků mají své výhody

Nutriční hodnota

Papriky jsou vysoké na vitamín C a poskytují řadu dalších vitamínů a minerálů. Jsou nízkokalorické a vysoké na vlákninu, což z nich dělá zdravý příspěvek do každodenní stravy.

Paprika je díky své rozmanitosti a všestrannosti milovaná po celém světě. Její schopnost přizpůsobit se jakékoli chuti, od sladké po intenzivně pikantní, z ní dělá jednu z nejvíce ceněných ingrediencí v mnoha kulinářských kulturách. Ať už je používána v teplých jídlech, omáčkách, nebo jako zdravá surovina v salátech, paprika je opravdu zázračný plod s nekonečnými možnostmi využití.

Zdroj: https://www.ice.edu/blog/what-is-paprika
Přidat na Seznam.cz