Léto pomalu končí a podzim ho kvapem střídá. To znamená jediné, a to sklizeň jak ovoce, tak zeleniny. Tohoto období si jistě všimnou i ti, co nemají zahrádku či sad. Probíhají totiž známé slavnosti vína. V obchodech si ale také můžeme všimnout toho, že letní suroviny střídají ty podzimní. V čele podzimních surovin je pak jistě dýně, která na podzim nemůže chybět v žádné domácnosti. Využití této suroviny je široké a nemusí se týkat pouze vaření či pečení. Jaká využití to jsou? To a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Pro více informací čtěte dál.
Trápení s mizernou úrodou angreštu, když soused o zahradu dál má plné košíky? Plodnost angreštových keřů lze snadno ovlivnit, trikem zkušených zahradníků je totiž každoroční podzimní prořezání. Rozhodně se nevyplácí tuto činnost opomíjet, protože správná péče o angreštové keře přináší košíky plné chutného a zdravého ovoce. Jak se angreštové keře prořezávají a jak ještě podpořit jejich růst? Ochrana před zimou a vyšší výnosy Proč nezapomenout na podzim vzít nůžky do ruky a ošetřit angreštové keře? Podzimní prořezání má vliv zejména na přezimování, ale hraje velkou roli také při sklizni.
Maliny patří mezi nejoblíbenější drobné zahradní ovoce, se svou výtečnou, jemně nasládlou chutí nemají konkurenci v džemech, ve šťávě nebo při přípravě dezertů. A jak získat z keříků maximální sklizeň? Zásadním krokem je prořezávka, která je pro dobrý stav maliníků naprosto nezbytná. Nadto nejde jen o vyšší plodnost, ale prostřiháním keřů se zvýší jejich odolnost vůči plísňovým chorobám a škůdcům. V jaké termíny se doporučuje vzít nůžky do ruky a pustit se do práce?
Září je měsícem plným barev a vůní. Zahrady se chlubí svými plody a v zahrádkářských kalendářích je to čas sklízení.
Lesní plody bývají velice oblíbené, především kvůli sladké chuti. Plody můžete konzumovat syrové nebo je použít do dezertů, dortů, koktejlů nebo zavařenin.
Komu by se chtělo dobrovolně uklízet na úkor jiných a mnohem příjemnějších aktivit? Takových lidí se moc asi nenajde, proto všichni ostatní chtějí mít očistu domácnosti rychle z krku a sáhnou po drahých čisticích prostředcích.
Rybíz dozrává na českých i moravských zahradách od začátku června až do konce prázdnin.
Maliny sice nejsou tak oblíbené jako jahody, ale to je hlavně proto, že jahodovou chuť lze relativně snadno syntetizovat. A tak se objevuje ve všech možných sladkostech, které opravdovou jahodu nikdy neviděly.