Ovoce bohů je delikátní příloha k masu, kterou si jednoduše zamilujete
Mango je ovoce, které v našich končinách ještě není tolik známé. V Indii se mu přezdívá ovoce bohů, pěstuje se zde totiž více než 4 000 let. Vyplatí se ho minimálně vyzkoušet, protože jeho vlastnosti jsou nezaměnitelné. Působí pozitivně na lidské tělo a zdraví, navíc skvěle chutná, hodí se do ovocných salátů.
Mango se vyznačuje šťavnatou dužinou, hodí se i jako příloha k masu
Mango si můžete připravit několika různými způsoby. Můžete ho například konzervovat, sušené plátky se hodí do různých omáček. Z manga si doma uděláte také marinády, salsy nebo ovocné dipy. Skvěle se hodí k pečenému masu nebo jako příloha do pokrmů z mořských plodů. Rozhodně se nebojte mango vyzkoušet, ideální kombinací je pro něj smíchat ho se zázvorem. Nesmí chybět dochucení solí, chilli nebo sójovou omáčkou.
Mango patří mezi tropické ovoce, které je plné minerálních solí, vitamínu B, C nebo A. Hořčík, draslík, měď a vápník jsou také jeho součástí. Obsahuje velké množství zinku, který je zodpovědný za dobrou náladu. A jak si připravit výbornou salsu? Chilli papričku rozkrojte napůl, semínka vyhoďte a vykrojte bílé kousky dužiny. Nakrájejte i cibuli, smíchejte pepř s limetkovou šťávou, olivovým olejem a jako poslední oloupejte mango, nakrájejte jeho dužinu na centimetrové kousky. Přidejte ho k paprice a cibuli. Na deset minut odložte a můžete jíst.
Mango musí být kvalitní a hlavně čerstvé
Mango můžete podávat s grilovaným nebo pečeným masem, skvěle se hodí ke kuřecím křídlům, krevetám nebo krabím tyčinkám. Při jeho nákupu ale dbejte na jeho čerstvost a kvalitu. Mango by mělo mít vrásčitou slupku a vonět velmi silně. Dužina zralého ovoce by se měla ohýbat pod prsty.
V Indii mají dokonce vlastní způsob, jak jíst mango. Hnětou ovoce, dokud se jeho dužina nezmění na řídkou hmotu. Poté udělají otvor, ze kterého vypijí hustou šťávu. I tak se dá mango konzumovat.
Zdroj: https://www.liveeatlearn.com/mangoes/