Ovoce a zelenina nemusejí zdraví vůbec prospět. Některé druhy jsou plné nebezpečných pesticidů
Kupovaná zelenina a ovoce nemají rozhodně tak vydatnou chuť jako ty, které si vypěstujeme doma na zahrádce. Je to dáno tím, že tato zelenina musí být sklízena dříve, aby po čas cestování za zákazníkem dozrála. Také jsou na pěstitele kladeny nároky na rychlost sklizně. Proto někteří zemědělci při pěstování ovoce a zeleniny sáhnou po nezdravých pesticidech. Které z druhů ovoce a zeleniny obsahují nejvíce pesticidů?
Co jsou to pesticidy?
Pesticidy jsou syntetické nebo přírodní látky určené k likvidaci škůdců a nežádoucích organismů na rostlině. Používají se k ochraně rostlin a orné půdy, k ochraně lesů i potravinářských výrobků. Dále se mohou použít k likvidaci živých organismů považovaných za škůdce v hospodářských staveních, obytných budovách, nemocnicích i ve skladech. Využití je široké a jejich obecným účelem je sloužit lidem. Bohužel mají pesticidy i mnoho nevýhod. Mohou například způsobit otravu. A to nejčastěji pesticidy ze skupiny organofosfátových insekticidů a organortuťových fungicidů.
Které druhy zeleniny a ovoce mají nejméně pesticidů?
Pokud chcete při nakupování přemýšlet na množstvím pesticidů v plodinách, měli byste si každoročně přečíst seznam Dirty Dozen and Clean Fifteen, který každý rok vytváří Enviromental Working Group, americká ekologická organizace. Dle posledních výzkumů jsou nejméně pesticidy znečištěny chronologicky tyto druhy: avokádo, mango, cibule, chřest, zelí, květák, lilek, grapefruit, kiwi, papája, kukuřice, sladké brambory, zelený hrášek a ananas.
Na co dávat při nákupu pozor?
Ovocem nejvíce ošetřeným pesticidy bývají dle studie jahody. Dále se množství pesticidů objevuje u brambor, špenátu, rajčat, celeru, kapusty, nektarinek, třešní, pepře, hroznů a jablek. Při nákupu je vhodné věnovat pozornost zemi původu ovoce a zeleniny. Z místního tržiště budou potraviny méně zatíženy chemickými postřiky.
Zdroj: https://www.elizabethrider.com/dirty-dozen-clean-15/