Organické zbytky z kuchyně jsou účinné a levné hnojivo. Využít lze skořápky, kávu a banány
Kompostér je skvělým způsobem, jak recyklovat kuchyňský odpad. Díky tomu se zbavíte různých zbytků a získáte kompost na pohnojení půdy. Každý ale nemá možnosti a prostor kompostér používat. Naštěstí není vždy nutné před přidáním do půdy kuchyňský odpad kompostovat. Nabízíme několik tipů, jak můžete hnojit půdu kuchyňskými zbytky bez kompostéru.
Skořápky z vajíček pro ochranu
Stačí vaječné skořápky opláchnout a nechat uschnout na okenním parapetu na slunci nebo na radiátoru. Když jsou skořápky suché, zkřehnou. Vaječné skořápky zlepšují odvodnění půdy. Obsahují také hodně vápníku, který podporuje růst rostlin. Zabraňují kvetení rajčat a cukety. Odrazují slimáky před útokem na rostliny. Vytvářejí ochrannou bariéru kolem mladých sazenic a plži je nepřelezou.
Kávová sedlina přináší dusík
Máte v oblibě pití kávy tzv. turka? Kávovou sedlinu nemusíte vyhazovat, můžete ji nasypat přímo do země. Působí jako dobré hnojivo, přidává do půdy organickou hmotu, zlepšuje odvodnění, zadržuje vodu a provzdušňuje půdu. Když se rozloží, obohatí zem dusíkem, což je pro rostliny velmi výhodné. Použití kávové sedliny přitom neovlivní celkovou hladinu pH substrátu, pokud ji nepoužijete v příliš koncentrovaných množstvích. Kávová sedlina je také skvělá jako mulč kolem rostlin. Díky ní se půda stane rájem pro žížaly.
Banánové slupky jako zdroj živin
Přidání banánových slupek je dalším skvělým způsobem, jak obohatit půdu v zahradě. Můžete je přidat přímo do substrátu, pokud jste je předtím nakrájeli na malé kousky. Díky tomu se budou rychleji rozkládat a pomohou zlepšit působení mikroorganismů. Banánové slupky dodají půdě velké množství živin, jako je vápník, hořčík, síra, draslík a fosforečnan sodný. Díky nim budou všechny rostliny pěkně růst a vyvíjet se.
Zdroj: https://www.farmersalmanac.com/8-homemade-garden-fertilizers-24258