Opomíjená ořechová tinktura je pro lidské zdraví lepší než jakákoliv chemie
To, že jsou ořechy zdravé, je známý fakt. Sice se nedoporučuje jíst je neustále kvůli tukům, které obsahují, ale bezesporu neuškodí, když si občas nějaký dáte. Ale věděli jste o účincích ořechové tinktury?
K čemu je dobrá a co tinktura znamená
Tinktura je barvivo nebo také tekuté léčivo. Jelikož mají skořápky ořechů barvicí vlastnosti, používají se v kosmetologii. Ořechová tinktura se pak dále dá využít v mnoha ohledech.
- je účinná při boji s průjmem
- podporuje trávicí systém a produkci šťáv v žaludku
- má protizánětlivé, baktericidní a detoxikační účinky
Druhy tinktur
Dělíme je zejména podle jejich účinků a schopností. Dá se použít i proti parazitům, ovšem u tohoto výluhu je to lehce nebezpečné pro těhotné ženy a je lepší ho proto důkladně zředit vodou. A nemusí být jenom z vlašských ořechů, velmi účinná je také z arašídů. Ta je nejlepší volbou, pokud trpíte žaludečními vředy. Zbavuje vás toxinů a zregeneruje sliznici. Díky jejím baktericidním účinkům se často používá na léčbu střev. Jedna zahraniční studie dokonce dokázala, že účinně bojuje s cukrovkou. Konzumace ořechů totiž kontroluje hladinu glykemie a lipidů a to brání těžkému průběhu.
Jak se vyrábí
Je to proces zcela založen na vaší trpělivosti. K samotné přípravě stačí jenom zalít ořechy alkoholem. Je nejlepší použít ořechy ještě nezralé, protože se dají lépe krájet. Nezapomeňte si ale na zacházení s plody vzít gumové rukavice, protože slupky mohou kůži zabarvit do hněda. Podle budoucího účelu zvolíme druh výroby. Tinktura bude samozřejmě chutnat lépe, když do ní přidáme skořici, vanilkový lusk, hřebíček nebo muškátový oříšek. Ale pokud ji potřebujete k léčebným účelům, nesmí se do ní přidávat žádná ochucovadla. Je důležité to následně nechat měsíc uležet. Poté přefiltrovat a zase uležet. V této fázi už pravidelně protřepáváme. A nakonec už jen šest měsíců nechat být ve sklepě.