Hummus

Obyčejný kečup je už nuda. Pikantní kečup z řepy příjemně překvapí každého labužníka

Rajčatový kečup je oblíbeným dochucovadlem, které používáme téměř na denní bázi. Přitom existuje zdravější a lepší alternativa, kterou doma připravíte z červené řepy. Není to nic těžkého, stačit vám bude pár minut. Hodí se na sendviče nebo do omáček a jeho chuť překvapí i nejnáročnější gurmány. Připravte si kečup z červené řepy s chilli.

Sladký a pikantní

Toasty bez kečupu si lze jen těžko představit. Kečup se stal oblíbeným doplňkem nejen zmíněných potravin, ale i hranolek, masových pokrmů a dalších. Někteří si bez něj nedokáží představit smažené knedlíky s vajíčkem nebo třeba i jen prostý chléb. Stále více lidí se však vzdává hotových výrobků a snaží se doma připravit si vlastní dochucovadla. Recept na domácí kečup není složitý ani drahý.

Mohlo by vás zajímat:  Ve stínu na zahradě poroste řada druhů zeleniny i některé bylinky

Pokud rádi objevujete nové chutě, zkuste rajčata nahradit červenou řepou, která je sladká a výživná. Když do kečupu z červené řepy přidáte ještě trochu chilli, překvapí vás nejen svou jedinečnou chutí, ale i pikantností. Můžete ho podávat s klobásami nebo toasty, případně s ním dochucovat oblíbené omáčky.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak kečup připravit?

Na kečup z červené řepy budete potřebovat jednu vařenou červenou řepu, chilli papričku podle chuti, lžičku koriandru, lžičku třtinového cukru, lžíci octa a dvě polévkové lžíce vody. Začněte nasekáním chilli papričky na malé kousky, poté nakrájejte uvařenou červenou řepu na kostičky a vše dejte do větší mísy. Přidejte veškeré koření, ocet a vodu. Vše důkladně promixujte mixérem a přendejte do sterilizovaných sklenic. Kečup je připraven.

Mohlo by vás zajímat:  Mnozí nastrouhají brambory a šílí. Neznají jednoduché metody, díky kterým brambory nikdy neztmavnou

Červená řepa je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a organických sloučenin. Obsahuje spoustu vlákniny, karotenoidy, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, C a K, hořčík, železo, draslík, měď a fosfor. Červená řepa má jen málo kalorií a neobsahuje žádný cholesterol, má však nejvyšší obsah cukru ze zeleniny. Diabetici by tedy s její konzumací měli být opatrní.

Zdroj: https://www.saveur.com/article/recipes/beet-ketchup/
Přidat na Seznam.cz