„Neplýtvej dýní!“: Využívat vše od slupky až po semínko je hračka
Podzimní sezóna dýní je v plném proudu a v obchodech i na trzích na nás koukají na každém rohu. Co když vám ale řeknu, že právě teď máte příležitost zpracovat tuhle úžasnou surovinu tak, aby z ní nezbylo ani kousek? Jak dýni využít opravdu efektivně a zároveň šetřit planetu i peněženku? Odpovědi a praktické tipy najdete v dnešním článku.
Pro více informací jistě čtěte dál.
Se slupkou nebo bez?
Co se slupky týče, každá dýně je jiná. Některé mají slupky jedlé a měkké jako například dýně Hokkaidó a jiné mají naopak slupku tvrdou, která časem vyschne. Tou se vyznačují zejména druhý dekorativní. Vždy je tak dobré si zrovna o vámi využívaném druhu něco zjistit. Každopádně, pokud slupku nebo jakoukoli jinou část neplánujete využít, nemusíte ji hned házet do koše. Místo toho ji zkuste dát na kompost váš, sousedův či zkuste najít nějaký komunitní. Můžete také využít popelnice na bioodpad.

Určitě nezapomeňte na semínka
Velmi důležitá část dýně jsou také její semínka. Právě ty totiž obsahují řadu vitamínů, minerálů a prospěšných tuků. Je ale potřeba je prvně z dýně dostat. Vyškrabte tak vlákna a semínka z nich vytahejte. Poté si je můžete usušit v troubě či klasicky například na topení, tam mají ale občas tendenci plesnivět, tak buďte opatrní. Upéct je navíce můžete i s různými typy koření. Semínka si můžete osolit nebo na ně třeba aplikovat pikantní směs. Po usušení či upečení pak ze semínek bude skvělá svačina nebo například jen taková dobrota k televizi. Můžete jimi nahradit například klasické brambůrky či oříšky.
Dýně na několik způsobů
Z dýně jako takové pak můžete vytvořit spoustu skvělých receptů. Nejznámější je nejspíše dýňová krémová polévka, která už je vlastně znakem podzimu. Kromě toho ale můžete z dýně udělat přílohy buď tím, že ji pouze upečete nebo třeba ve formě pyré.
Zdroj: https://www.countryliving.com/uk/create/food-and-drink/a34296995/pumpkin-cooking-ideas/
