Nejčastější chyby při nakládání okurek mohou výrazně ohrozit jejich chuť
Při nakládání okurek se většina z nás řídí receptem používaným po celé generace. I při dodržení všech popsaných bodů se však můžeme dopustit chyb, které mohou ohrozit výslednou chuť této nakládané zeleniny. Které jsou ty nejčastější?
Říká se, že opakování je matkou moudrosti. Opakovat však můžeme i omyly, a to častokrát nevědomky. I ten nejpropracovanější recept nemusí vždy brát v potaz detaily, které výrazně ovlivní výsledek. Při nakládání okurek záleží na celé řadě takových detailů – od druhu používané soli až po velikost okurek.
Na druhu okurek záleží
Není okurka jako okurka. Ne všechny druhy této tykvovité plodiny jsou na nakládání vhodné. Zejména velké kusy se pro tento účel nehodí vůbec. Které okurky jsou tedy nejvhodnější? Vybírat bychom měli zejména malé a mladé. Jejich stáří prozradí barva slupky – čím mladší okurka je, tím světleji je zbarvená. Právě mladé okurky budou mít po naložení tu správnou tvrdost a chuť.
Čemu je třeba se naopak vyhnout? Pozornost si zaslouží původ okurek. Zapomenout bychom měly na ty ze supermarketů – právě tam nalezneme nejčastěji starší kusy. Tuto zeleninu je nejlepší získat přímo od pěstitele či v zelinářství. Při výběru jednotlivé kusy pečlivě prohlédněte a zeptejte se, kdy byly sklizeny.
Kdy naložit?
Obecně platí, že okurky je nejlepší naložit co nejdříve od jejich nákupu. Čím déle budete vyčkávat, tím horší chuť riskujeme. Nejlépe hned po návratu z nákupu okurky zalijte okurky studenou vodou. Takto je ponechejte po dobu alespoň 6 hodin.
Na toto pozor – typ soli i nevhodné koření
Pro posílení správných procesů, mezi něž se řadí i fermentace, je třeba využít speciální sůl. Vhodným typem je kamenná bez obsahu jódu. Obyčejná kuchyňská sůl může naopak potřebné procesy potlačit.
Výslednou chuť může negativně ovlivnit i nevhodný výběr koření. Řada lidí ke svým okurkám přidává černý pepř, bobkový list či nové koření. Tato koření mají společnou jednu vlastnost – jejich dlouhodobý pobyt ve vodě může způsobit zhořknutí okurek.
Nakládané okurky si jen málokdo spojí s cukrem. A ten je přitom nezbytný. Špetka cukru dodá okurkám správnou chuť a účinně je konzervuje.
Nástrahy skladování – jaká je nejvhodnější teplota?
Po naložení do směsi octu, soli, cukru a dalších koření, by sklenice s okurkami měly být uchovávány v pokojové teplotě – a to po dobu 3 dnů. Takto se urychlí proces fermentace. Následně je přemístěte na chladnější místo. Jeho teplota by se měla pohybovat okolo 15 °C.