Fresh Carrots Checkered Tablecloth

Mrkev patří do lidského jídelníčku po tisíce let. Je oblíbená a výživná

Mrkve jsou již dlouho základem našeho jídelníčku. Ať už jako křupavá svačina, barevný doplněk do salátů nebo klíčová přísada do vydatných polévek, tato všestranná kořenová zelenina si získala své místo jako oblíbená potravina po celém světě.

Stručná historie mrkve

Mrkev má bohatou historii, která sahá přes 2000 let. I když je nejčastěji spojována s jejím výrazným oranžovým odstínem, rané odrůdy mrkve existovaly v různých barvách, včetně fialové, červené a žluté. Předpokládá se, že oranžová mrkev, jak ji známe dnes, pochází z Nizozemska v 17. století.

Mohlo by vás zajímat:  Klasické nakládané okurky už možná brzy nahradí nejnovější hit. Suchá varianta potěší rychlou přípravou

V průběhu let se mrkev pěstovala v různých částech světa a stala se základem stravy v celé řadě kuchyní. Tato celosvětová popularita hovoří o všestranné povaze mrkve, protože ji lze konzumovat nesčetnými způsoby – syrovou, vařenou, odšťavněnou nebo dokonce nakládanou.

Baby Carrot
Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční profil mrkve

Mrkev je často oslavována pro svůj vysoký obsah vitamínu A, a to z dobrého důvodu. Je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, karotenoidů, které naše tělo přeměňuje na vitamín A, základní živinu pro udržení zdravého zraku, robustního imunitního systému a podporu celkového růstu a vývoje. Pouze jedna středně velká mrkev poskytuje více než 100 % doporučeného denního příjmu vitaminu A.

Mohlo by vás zajímat:  Kvasnicové hnojivo doplní do půdy přátelské mikroorganismy a nezbytný dusík

Kromě obsahu vitamínu A je mrkev bohatá na další životně důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín K, vitamín C, draslík a vláknina. Obsahuje také antioxidanty, jako je lutein a zeaxanthin, které podporují zdraví očí a mohou snížit riziko věkem podmíněné degenerace.

Zařaďte mrkev do svého jídelníčku

Existuje nespočet způsobů, jak si ve svém jídelníčku užít benefity mrkve. Zde je několik nápadů:

  • Syrová svačina: Mrkev je pohodlnou a zdravou svačinkou, když je nakrájená na tyčinky nebo kolečka.
  • Saláty: Přidejte nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou mrkev do salátů, abyste získali barvu a výživu navíc.
  • Polévky a dušená masa: Mrkev je základem většiny polévek a dušených pokrmů.
  • Odšťavňování: Mrkvová šťáva je osvěžující a na živiny bohatá varianta, buď samotná, nebo jako součást dalších ovocných a zeleninových šťáv.
  • Pečená mrkev: Pečení mrkve s nádechem olivového oleje a koření zvýrazní její přirozenou sladkost a chuť.
  • Smoothies: Začleňte do svého ranního smoothie mrkev pro začátek dne nabitý vitamíny.
Zdroj: https://www.britannica.com/plant/carrot
Přidat na Seznam.cz