Bunches Broccoli Wooden Box Near Whole Fresh Broccoli

Brokolice patří do běžného jídelníčku, někteří lidé by ji přesto měli vynechat

Brokolice si ceníme pro její zajímavou chuť a skutečnost, že se dá připravit na mnoho způsobů. Podíváme se na ni blíže a vysvětlíme, proč stojí za to zařadit brokolici do jídelníčku a kdo ji naopak v žádné podobě nemůže jíst.

Odkud pochází brokolice?

Brassica oleracea pochází z východního Středomoří a do Evropy, zejména Itálie, byla přivezena ve středověku. První zmínka pochází z roku 1560. Brokolice je nabitá vitamíny, minerály, vlákninou a dalšími bioaktivními sloučeninami. 90 gramů zeleniny (jedna středně velká brokolice) obsahuje 6 g sacharidů, 2,6 g bílkovin, 0,3 g tuku, 2,4 g vlákniny, vitamíny A, C, B9, K, dále draslík, fosfor a selen. Nechybí vysoké dávky antioxidantů, i proto byla testována na protirakovinné účinky. Pod pojmem antioxidanty rozumíme molekuly, které zabraňují volným radikálům v těle poškozovat buňky.

Mohlo by vás zajímat:  Tři druhy nenáročné zeleniny, kterou si na zahradě může vypěstovat každý
Zdroj obrázku: Freepik

Podporuje nervový systém

V brokolici se nachází hodně glukorafaninu. Ten se v trávicím systému metabolizuje na antioxidant sulforafan. Jeho konzumace může zabránit výskytu civilizačních chorob. Bylo také prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Minimalizuje oxidační stres a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění. Sulforafan podporuje funkci mozku při nedostatku kyslíku. Užitečná je brokolice pro zdraví ústní dutiny.

Jak připravit brokolici

Velmi důležité je brokolici upravovat tepelně jenom velmi krátkou dobu, protože jinak se připravujeme o vitamín C a rozpustné bílkoviny. Nejlepší je blanšírování nebo napařování. Zpestří také zeleninovou polévku. Existuje ale kategorie lidí, kteří by se měli konzumace brokolice vyvarovat. Tato zelenina totiž obsahuje chemické látky, které inhibují funkci štítné žlázy, a sice thiokyanáty. Tyto sloučeniny jsou velmi nebezpečné, protože způsobují hypotyreózu, a tím i přírůstek hmotnosti, únavu nebo vypadávání vlasů.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/broccoli, https://www.healthline.com/nutrition/foods/broccoli, https://www.medicalnewstoday.com/articles/266765, https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/thiocyanate
Přidat na Seznam.cz