Mražení uchová potraviny i hotové jídlo stále chutné. Je ale potřeba dodržet základní pravidla
Zamrazování potravin je dlouhodobý trend, díky kterému můžete ušetřit nejen spoustu peněz, ale také času. Protože není nic horšího než být několik hodin v kuchyni. Proto si udělejte hotová jídla, která pak můžete uložit do mrazáku. Následující den pak jen stačí vytáhnout a ohřát na sporáku nebo v mikrovlnce. I u mražení je ale potřeba dodržovat určitý postup, aby se potraviny nezkazily.
Nejčastěji zamrazujeme ovoce, maso nebo ryby
Můžete zamrazit skoro každou potravinu, ale právě hotová jídla patří mezi nejčastější. Dodržuje postupy pro zamrazování, abyste potraviny měli čerstvé co nejdéle. Nejdříve je nutné myslet na správnou nádobu, do které budete potravin dávat. Oblíbené jsou plastové krabičky, ale použit můžete také obyčejné sáčky nebo vakuové pytlíky, které jsou sice dražší, ale mohou ušetřit mnoho místa v mrazáku.
Krabičky pak můžete použít i několikrát za sebou. Sice zaberou spoustu místa, ale jsou omyvatelné, a pokud je budete pravidelně čistit, můžete je používat i několik let. Porce potravin si pak rozdělte podle toho, kolik vás doma je. Potraviny, které vyndáte z mrazáku, už byste znovu zmrazovat neměli a je potřeba na to myslet. Proto si vždy dejte do jedné krabičky tolik jídla, abyste ho pak zvládli sníst.
Zeleninu si můžete upravit ještě před zamrazením
Oblíbenou metodou, jak uchovat v zelenině vitaminy, je blanšírování. Udělejte tak ještě předtím, než zeleninu dáte do mrazáku. Uchová si nejen cenné vitaminy, ale také krásnou barvu. Blanšírovat pak můžete všechny druhy zeleniny, dokonce i houby. Do mrazáku si pak můžete dát také bylinky.
Nejlepší pak bude si jednotlivé krabičky nebo sáčky popsat. Nezapomínejte nejen na datum, kdy jste potraviny uložili do mrazáku, ale napište si také, co je to za jídlo. Použít můžete fix nebo si kupte samolepky, které vydrží i nízké teploty. Potraviny z mrazáku pak nezapomeňte postupně jíst, protože i v mraze mají omezenou trvanlivost.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/freezing-food/