Many Potatoes Together

Mnozí nastrouhají brambory a šílí. Neznají jednoduché metody, díky kterým brambory nikdy neztmavnou

Češi si život bez brambor nedokážou představit. Nastrouhané brambory můžete použít na mnoho receptů, včetně oblíbených bramboráků. Bohužel velmi rychle ztrácí svou krásnou barvu. Proč se to děje a jak tomu zabránit? Přesně na to se dnes podíváme a zjistíme, jestli proti tomu vůbec můžete něco udělat.

Proč brambory tmavnou?

Polyfenoloxidáza je enzym, který je zodpovědný za nevzhlednou změnu barvy nastrouhaných nebo oloupaných brambor. Rychle reaguje na vzduchu, takže barva se změní z přirozeně žluté na podivně šedou. Na chuť nebo nutriční hodnotu to nemá žádný vliv, ale může to zasáhnout váš smysl pro estetiku jídla a někteří lidé je právě kvůli oxidaci nechtějí vůbec připravovat. Naštěstí existují čtyři metody, díky kterým můžete zabránit ztmavnutí brambor.

Mohlo by vás zajímat:  Zdraví nejlépe prospěje mladá zelenina, má více důležitých živin a její příprava je rychlá

Co s tím můžete udělat?

První rada je velmi jednoduchá a většina hospodyní ji velmi dobře zná. Oloupané nebo nakrájené brambory stačí vložit do hrnce a ihned po oloupání je zalít vodou. Pamatujte ale na to, aby takto brambory nezůstaly příliš dlouho, protože brambory namočené ve vodě ztrácejí svou chuť. Rozhodně to nedělejte ráno s tím, že budete připravovat brambory až odpoledne. Nebudou dobré.

Zdroj obrázku: Freepik

Nastrouhané brambory můžete také zachránit

Bramborové pyré nemůžete samozřejmě zalít vodou. Naštěstí to dělat nemusíte. Jedním ze způsobů, jak proces oxidace zpomalit, je přidat do nastrouhaných brambor lžíci zakysané smetany. Dobrých výsledků dosáhnete také posypáním moukou nebo kukuřičným škrobem.

Mohlo by vás zajímat:  Skladování zeleniny a ovoce má svá pravidla. Díky nim se plody nebudou tak rychle kazit

Sáhnout ale můžete také po citronové šťávě, která má velmi podobný účinek. Musíte ale počítat s tím, že citronová šťáva ovlivní chuť brambor a k některým pokrmům se to nemusí vůbec hodit. Všechny tyto látky zpomalují reakci polyfenoloxidázy se vzduchem, ale rozhodně ji nezastaví. Jedná se o krátkodobé řešení a měli byste brambory rychle zpracovat.

Zdroj: https://www.seattletimes.com/life/food-drink/tips-on-how-to-keep-shredded-potatoes-from-turning-gray/
Přidat na Seznam.cz