Mladé zelí je křupavější, sladší i zdravější. Přinášíme důvody, proč ho ochutnat ještě dnes
Mladé zelí je oblíbenou zeleninou, kterou si můžete dopřávat celé léto. Využijte jeho potenciál na maximum. Můžete z něj uvařit lahodné pokrmy, bude se hodit například do polévky. Zjistěte, jaké vlastnosti mladé zelí má a co dodá vašemu tělu. Vitaminy a minerály potřebujeme každý a mladé zelí je velmi snadné na přípravu.
Co je to vlastně mladé zelí?
Milovníci určitě tuší, jak se sklízí mladé zelí. Jestli mezi ně nepatříte, ale rádi byste se něco dozvěděli, tak mladé zelí je bílé zelí, jak ho znáte, ale jedná se o ranou sklizeň. Má spoustu zdravotních výhod pro náš organismus, vyplatí se ho tedy jíst pravidelně. Listy mladého zelí jsou křupavější, jemnější a také jsou sladší. To už jsou důvody, proč ho alespoň vyzkoušet.
Vitamin C v mladém zelí dokáže posílit imunitu, a chrání tak před nemocemi. Mladé zelí navíc neobsahuje mnoho kalorií, takže si ho můžete dát i při dietě. Podpoří trávicí procesy, odstraní zácpu a další zdravotní problémy. Obsahuje také cenné minerály, jako například draslík nebo vápník či fosfor. Není ale vhodné pro každého.
Jak si mladé zelí připravit?
Jestli trpíte onemocněním štítné žlázy, mladé zelí byste ve svém jídelníčku měli vynechat. V zelí jsou látky, které omezují vstřebávání jódu, a tím pádem vaše tělo o tento prvek přijde. Velké množství se doporučuje ani v případě, že máte střevní problémy nebo překyselený žaludek. Omezit jeho spotřebu by měli lidé s potravinovými alergiemi.
Do zelí při jeho přípravě pak můžete přidat například majoránku, fenykl nebo jiné bylinky, které zabraňují nadýmání nebo plynatosti. Mladé zelí můžete jíst syrové, nejlépe ale uděláte, když ho povaříte. Do hrnce dejte kůrku chleba, tím zamezíte zápachu z vaření zelí. Dalším trikem je ořech, který stačí také hodit do vody se zelím. Zelí si můžete také usmažit, ideálně s koprem.
Zdroj: https://www.almanac.com/5-reasons-you-should-eat-cabbage