Kitchen Counter Closeup Microwave Oven Cooking Machine

Mikrovlnky už roky usnadňují život, ne vše do nich ale patří

Mikrovlnná trouba je kuchyňský spotřebič, bez kterého si už dnes nelze představit každodenní život. Jen několik málo minut potřebuje na to, aby se mohla servírovat teplá večeře. Rychlý ohřev docení nejen ženy chystající jídlo pro rodinu, ale bezesporu i její hladoví členové, kteří se chtějí nasytit po příchodu z práce nebo z odpoledních kroužků. V mikrovlnce se může ohřívat velká část potravin, jsou však takové, u kterých se to nedoporučuje, protože mohou ztrácet výživné látky, nebo se stát dokonce nepoživatelnými. O jaké jde?

Mohlo by vás zajímat:  Jedna sklenice rajčatové šťávy denně podpoří zdraví jater, ledvin i srdce

Zelenina, která nepatří do mikrovlnky

Zelenina je dobrá čerstvá nebo právě dovařená, protože tímto způsobem dodává tělu největší množství živin, vitamínů a dalších potřebných látek. Při dalším tepelném zpracování nebo dodatečném ohřevu o výhody přichází, někdy se může stát dokonce toxickou a nepoživatelnou. Jedná se zejména o zeleninu obsahující dusičnany, jako jsou zelí, celer, špenát nebo červená řepa, u kterých dochází ohřevem v mikrovlnce ke vzniku rakovinotvorných dusitanů.

Zdroj obrázku: Freepik

Ani papriky, houby nebo vajíčka

U jakých dalších potravin hrozí zdravotní potíže? Hrozbou jsou pálivé papričky nebo chilli papriky, které při ohřevu v mikrovlnce uvolňují látku kapsaicin. Tato látka je zodpovědná za produkci tepla v těle, používá se jako součást mastí na zmírnění revma, artritidy nebo bolestí kloubů. Nashromážděný ohřátý vzduch s kapsaicinem však může po otevření dvířek způsobit podráždění oční, nosní nebo krční sliznice. Nedoporučuje se ani ohřívat houby, které se mohou stát jedovatými, nebo vajíček. U ohřevu syrových hrozí výbuch a potřísnění vnitřku spotřebiče.

Mohlo by vás zajímat:  Spaní se psem v jedné posteli přináší mnoho výhod i nevýhod. Každému vyhovuje něco jiného

Pozor na kuřecí maso a různé oleje

Ohřívání kuřecího masa v mikrovlnce je běžné, ale také u tohoto typu masa dochází ke změně struktury bílkovin, vlivem toho je takový pokrm hůře stravitelný. Mnohem vhodnější je ohřev na nízké teploty než rychlé zpracování při vysokých teplotách v krátkém čase. K uvolnění toxických a jedovatých látek dochází též při ohřívání jídel s avokádovým nebo lněným olejem. A ohřívat pečivo? I u toho hrozí změna struktury, protože se rychlým ohřevem odpaří vlhkost a chléb, rohlíky nebo koláčky ztvrdnou a zatuchnou.

Zdroj: https://www.thejakartapost.com/life/2019/06/09/7-things-you-should-never-heat-in-the-microwave.html
Přidat na Seznam.cz