Malý domácí byznys: jak využít přebytky z úrody a vydělat si
Máte na zahradě přebytky ovoce, bylinek nebo květin? Přidejte k nim trochu tvořivosti a fantazie a vzniknou domácí produkty, se kterými sklidíte úspěch třeba na farmářském trhu. A navíc si vyděláte. Přečtěte si, jak začít, když chcete prodávat domácí marmelády, sirupy nebo květinové dekorace. A zjistěte, co potřebujete k živnosti a jak jednoduše vyřešíte účetnictví domácího byznysu.
První krok: jaká je úroda a co budete prodávat
Zahrada skrývá hotové poklady, na kterých si pochutnáváte celou zimu. Když je úroda hodně bohatá a sami nestačíte všechno spotřebovat, přeměňte svou lásku k zahradničení v malý domácí byznys a přivydělávejte si tím, co máte rádi. Rozhlédněte se po zahradě:
- z nadbytku jablek nasušíte třeba křížaly, vymačkáte mošt nebo uvaříte kompoty,
- z ovoce vyrobíte marmelády nebo domácí sirup,
- bylinky zpracujete do pesta nebo do čaje
- a pokud jste manuálně zruční, z květin vytvoříte sušené dekorace, vánoční věnce nebo aroma sáčky.
Na sklenice pak nalepíte samolepku a obvážete stužkou a máte rukodělný domácí produkt s osobním šmrncem, který zákazníci milují – bio, chutný a ideální pro farmářský trh.
Pokud se rozhodnete prodávat své domácí dobroty pouze jednorázově – třeba po sklizni nebo v době Vánoc – stát to bere jako příležitostnou výrobu a nemusíte si lámat hlavu s přísnými předpisy, které běžně platí pro potravinářské podniky. Bez obav vyrazíte na farmářský trh nebo zboží nabídnete do místního maloobchodu. Podmínkou ale je, abyste produkty nenabízeli na internetu, ani je nepropagovali.
Druhý krok: založte si živnost, jde to do druhého dne
Jakmile se ale rozhodnete prodávat pravidelně a dlouhodobě, máte z toho skutečný přivýdělek a musíte mít živnost. Ale nelekejte se, není to nic složitého.
Živnost založíte úplně snadno – online přes Portál živnostenského podnikání. Přihlásíte se, vyplníte Jednotný registrační formulář, zaplatíte správní poplatek 800 korun a druhý den jste oficiálně živnostník.
U rukodělných výrobků se můžete rovnou pustit do prodeje. Jestliže se ale zaměřujete na domácí dobroty, zjistěte si před tím, jaké všechny hygienické podmínky a povinnosti se výroby jídla týkají. Například:
- zajistěte hygienicky vhodný prostor (oddělené skladování surovin a hotových výrobků, snadný přístup k mytí rukou, dodržování teplot při skladování a podobně),
- proškolte sebe i své pomocníky, kteří manipulují s potravinami (musí mít osvědčení o bezpečnosti potravin a znalosti tzv. HACCP),
- myslete na správné označení výrobků (na etiketách nesmí chybět třeba seznam složek, alergeny, datum minimální trvanlivosti a další),
- ohlašte provozovnu u krajské hygienické stanice, případně u Státní zemědělské a potravinářské
Třetí krok: vyřešte účetnictví jednoduše, jde to online a zdarma
Každý živnostník má povinnost vést přehled o svých příjmech a výdajích, i když podniká jen z domova a prodej je malý. Jde především o to mít doklady o prodeji, evidovat, kolik jste utržili a kolik vydali za suroviny nebo materiál. Navíc byste měli na požádání zákazníka vždy vystavit doklad o prodeji zboží, jako je paragon či faktura.
Dnes už existují jednoduché online nástroje pro fakturaci a evidenci příjmů, kde máte přehled o svých objednávkách. V takovém programu:
- vystavíte doklady a faktury přímo na místě, třeba z mobilu nebo tabletu,
- evidujete hotovostní platby i platby převodem, což je ideální i pro farmářské trhy, kde zákazníci často platí v hotovosti,
- se všechny doklady automaticky ukládají do přehledu, takže nic ručně nepřepisujete a vidíte v reálném čase své příjmy i výdaje.
Velkou výhodou takových online nástrojů je, že na většinu věcí myslí za vás – jsou naprogramované podle nejnovější legislativy, takže hlídají správné náležitosti faktury a vy máte vždy všechno v souladu s platnými předpisy. Navíc za vás program spočítá, kolik zaplatíte na DPH a vygeneruje podklady k daňovému přiznání, které pak už jen vložíte na daňový portál.
A když se vám prodej rozjede a založíte si třeba e-shop, snadno si program propojíte s internetovým bankovnictvím, takže se vám platby spárují s vystavenými fakturami, sledujete skladové zásoby nebo nastavíte slevy pro vybrané zákazníky.
Jedním z nejrozšířenějších fakturačních nástrojů v České republice je iDoklad. Aktuálně ho využívá více než 300 000 podnikatelů, živnostníků a malých firem, protože jim usnadňuje každodenní administrativu. Pokud s prodejem začínáte, je pro vás ideální, protože je přehledný a nabízí tvorbu faktur zdarma na dva měsíce. Všechno si vyzkoušíte a v účetnictví budete mít od začátku pořádek. A tak vás bude zahrádka těšit a zároveň vydělávat.


