Malinová tinktura překvapí svou sladkou chutí i jedinečnými účinky. V zimě bude nepostradatelná
Maliny jsou vynikající hlavně čerstvé, ale skvěle chutnají také ve formě zavařenin. Přidat je můžete do domácí zmrzliny, dezertů nebo dortů. Toto sladké ovoce ale můžete použít také pro výrobu malinové tinktury. Podívejme se, co to je a jak si můžete vyrobit vlastní malinovou tinkturu, která bude dokonale chutnat jako netradiční sladký doplněk.
Proč je dobré konzumovat maliny?
Maliny jsou nejen úžasně sladké, ale také velmi zdravé. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu K pro podporu srážení krve a vitamínů B a E, které posilují imunitní systém. Maliny mohou pomoci při nachlazení, infekcích horních cest nebo chřipce. Mají antipyretické a diaforetické vlastnosti. Konzumovat je mohou i jedinci s cukrovkou a podporují hubnutí, protože jsou plné vlákniny.
Maliny můžete do svého jídelníčku začlenit nejrůznějšími způsoby. Domácí malinová tinktura udělá radost nejen vám, ale také všem hostům, kteří vás navštíví. V zimních měsících vás příjemně zahřeje a podpoří imunitní systém ve chvíli, kdy to budete nejvíce potřebovat. Podívejme se, co budete na výrobu potřebovat a jak postupovat.
Jak vyrobit malinovou tinkturu?
Na výrobu malinové tinktury potřebujete asi 1 kilogram zralých malin, 1/2 litru lihu (95%), 1/2 litru vodky (40%) a 400 gramů cukru. Výroba není vůbec složitá, a přitom vám tinktura vydrží po mnoho měsíců, takže ji budete moci využít v chladnějších měsících. Ovoce očistěte a vložte do zavařovací sklenice. Zalijte připraveným alkoholem. Nádobu hermeticky uzavřete a odložte na 5–6 dnů na teplé místo. Jednou denně sklenici nezapomeňte protřepat.
Poté alkohol přelijte do jiné nádoby a samotné maliny zasypte cukrem. Nádobu protřepejte a zalijte alkoholem, který byl ve sklenici předtím. Nádobu znovu uzavřete a uložte na tři měsíce na chladné a tmavé místo. Po uplynutí této doby bude tinktura hotová. Budete ji mít proto připravenou ve chvíli, kdy ji budete nejvíce potřebovat.
Zdroj: https://1000worldrecipes.com/recipe/show/raspberry-tincture