Frozen Chanterelle Mushrooms Black Table Top View (1)

Lišky s vejci vykouzlí chutnou a netradiční snídani

S trochou nadsázky by se dalo říci, že houbaření je českým národním sportem. Jakmile začne sezóna, Češi berou lesy útokem. Je jedno, jestli sběratelé houby jedí, nebo ne, vždy se předhání v tom, kdo má lepší úlovek. Nejvíce vyhledávané houby jsou pravé hřiby. Chutné a oblíbené jsou také lišky. Lišky můžete smažit, vařit, dusit i marinovat. Lišky mají výhodu, že jejich sloučeniny uvnitř odhání červy. Důležitou činností je jejich čištění, jak ale správně čistit lišky, aniž by došlo ke ztrátě chuti?

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata můžete využít i jinak, než říká okolí. Ušetříte mnoho hodin práce

Pozor na vodu

Automaticky máme zafixované, že jakoukoliv zeleninu nebo ovoce čistíme vodou. Jenomže v případě lišek se dopouštíme zbytečné chyby vedoucí ke ztrátě chuti. Chybou je také jejich namáčení v ledové nebo v odstáté vodě pokojové teploty. Příliš dlouhé namáčení vede ke ztrátě chuti a vůně.

Expresní čištění

Dlouhé oplachování nesvědčí liškám. Když ale použijete vroucí vodu, do které lišky vložíte, a necháte je pár minut provařit, většina usazenin společně se slizem klesnou ke dnu. Pro urychlení procesu promíchejte lehce obsah, aby vznikl vír. Ke konci už jen zbývá vyjmout lišky z hrnce děravou lžící, aby nedošlo k jejich poškození. Případné zbytky odstraňte štětcem namočeným v troše oleje.

Mohlo by vás zajímat:  Zmrazením prodlužujeme trvanlivost potravin, ale chybným rozmrazováním ohrožujeme kvalitu i naše zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Tip pro snídani

Přemýšlíte, že byste chtěli změnit typickou snídani za něco extravagantního? Připravte si míchaná vajíčka s liškami. Tento pokrm je nejen chutný, ale provoní zároveň celou domácnost. K přípravě receptu budete potřebovat:

  • 400 g lišek,
  • 6 vajec,
  • 3 lžíce másla,
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy,
  • půl lžíce soli a pepře,
  • nakrájenou pažitku nebo kopr k posypání.

Postup

Očištěné a osušené lišky nakrájejte na menší kousky, rozehřejte na středně velké pánvi máslo a přidejte houby. Lišky opékejte odkryté zhruba 10 minut, občas promíchejte. Houby během vaření budou pouštět vodu, která se následně postupně odpaří. Jak se tekutina odpaří, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Snižte výkon hořáku a přidejte vejce. Celý obsah pánve postupně míchejte, dokud nezíská konzistenci, jakou preferujete. Hotová míchaná vajíčka s liškami podávejte teplá, posypte koprem nebo pažitkou.

Zdroj: https://nowiveseeneverything.org/2020/08/07/chanterelle-mushroom-egg-scramble/
Přidat na Seznam.cz