Lišky s vejci vykouzlí chutnou a netradiční snídani
S trochou nadsázky by se dalo říci, že houbaření je českým národním sportem. Jakmile začne sezóna, Češi berou lesy útokem. Je jedno, jestli sběratelé houby jedí, nebo ne, vždy se předhání v tom, kdo má lepší úlovek. Nejvíce vyhledávané houby jsou pravé hřiby. Chutné a oblíbené jsou také lišky. Lišky můžete smažit, vařit, dusit i marinovat. Lišky mají výhodu, že jejich sloučeniny uvnitř odhání červy. Důležitou činností je jejich čištění, jak ale správně čistit lišky, aniž by došlo ke ztrátě chuti?
Pozor na vodu
Automaticky máme zafixované, že jakoukoliv zeleninu nebo ovoce čistíme vodou. Jenomže v případě lišek se dopouštíme zbytečné chyby vedoucí ke ztrátě chuti. Chybou je také jejich namáčení v ledové nebo v odstáté vodě pokojové teploty. Příliš dlouhé namáčení vede ke ztrátě chuti a vůně.
Expresní čištění
Dlouhé oplachování nesvědčí liškám. Když ale použijete vroucí vodu, do které lišky vložíte, a necháte je pár minut provařit, většina usazenin společně se slizem klesnou ke dnu. Pro urychlení procesu promíchejte lehce obsah, aby vznikl vír. Ke konci už jen zbývá vyjmout lišky z hrnce děravou lžící, aby nedošlo k jejich poškození. Případné zbytky odstraňte štětcem namočeným v troše oleje.
Tip pro snídani
Přemýšlíte, že byste chtěli změnit typickou snídani za něco extravagantního? Připravte si míchaná vajíčka s liškami. Tento pokrm je nejen chutný, ale provoní zároveň celou domácnost. K přípravě receptu budete potřebovat:
- 400 g lišek,
- 6 vajec,
- 3 lžíce másla,
- 1 polévkovou lžíci citronové šťávy,
- půl lžíce soli a pepře,
- nakrájenou pažitku nebo kopr k posypání.
Postup
Očištěné a osušené lišky nakrájejte na menší kousky, rozehřejte na středně velké pánvi máslo a přidejte houby. Lišky opékejte odkryté zhruba 10 minut, občas promíchejte. Houby během vaření budou pouštět vodu, která se následně postupně odpaří. Jak se tekutina odpaří, přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Snižte výkon hořáku a přidejte vejce. Celý obsah pánve postupně míchejte, dokud nezíská konzistenci, jakou preferujete. Hotová míchaná vajíčka s liškami podávejte teplá, posypte koprem nebo pažitkou.
Zdroj: https://nowiveseeneverything.org/2020/08/07/chanterelle-mushroom-egg-scramble/