Assortment Berry Jams Top View

Letní ovoce je jako stvořené pro zavařování, mražení i sušení. Klíčem je vybrat správné plody

Léto je obdobím, kdy máme dostatek čerstvého ovoce. To přímo vybízí k přípravě domácích zavařenin, díky kterým si trochu léta přeneseme i do chladnějších období. Vyvstává ale otázka, jaké ovoce vybrat a z jakého budou ty nejlepší marmelády a džemy. Některé ovoce se skvěle hodí i k prostému zamražení – patří mezi něj třeba jahody, třešně, maliny, ostružiny, borůvky, švestky, lesní jahody a rybíz.

Sušením si ovoce zachová nutriční hodnoty

Některému ovoci svědčí spíše sušení. Sušit můžeme jablka, meruňky, broskve, švestky, hrušky a jahody a vychutnávat si v zimě opravdovou vitamínovou bombu. K sušení můžete použít klasickou troubu nebo speciální elektrickou sušičku, ale jde to i na slunci. V této podobě si ovoce zachová své nutriční hodnoty.

Mohlo by vás zajímat:  Vypěstujte si vlastní zdravé klíčky, je to opravdu lehké a vaše tělo vám poděkuje

Pokud si chcete vyrobit džem, zavařeninu nebo marmeládu, musíte vybrat to správné ovoce. Domácí zavařeniny jsou skvělou volbou na podzim a zimu, kdy už čerstvé ovoce nebývá příliš k dostání. Tím, že si je vyrobíte doma, máte zcela pod kontrolou množství cukru a celkové složení výrobku. Zavařeniny se perfektně hodí na chleba, dezerty nebo do ranní kaše.

Zdroj obrázku: Freepik

Pravidla pro zavařování

Při přípravě domácích zavařenin se držte několika pravidel. Vybírejte pouze kvalitní ovoce, tedy takové, které nemá žádné stopy plísně nebo poškození. V žádném případě nestačí jen odříznout postiženou část, plíseň se totiž šíří po celém výrobku. Do zavařování se nechodí ani plody, které jsou lehce nahnilé. Z ovoce je třeba odstranit semena a pecky a ovoce musí být omyté a osušené.

Mohlo by vás zajímat:  Přírodní hnojiva prospějí rostlinám nejlépe. Využít lze organický odpad z kuchyně

Nejlepší želírovací schopnosti má ovoce s velkým množstvím pektinu, tedy jablka, rybíz a angrešt. Do jiného ovoce je třeba přidat látky, které zlepší konzistenci zavařenin. Na tekutější zavařeniny se hodí švestky a meruňky, šťávu připravíte z třešní, malin, jahod, rybízu a jablek. Zavařené ovoce lze skladovat až rok na suchém a chladném místě. Každou sklenici opatřete datem přípravy.

Zdroj: https://www.instructables.com/Canning-Fruit/
Přidat na Seznam.cz