Kontaminovaná zelenina si v Americe vyžádala několik životů. Odborníci bijí na poplach, vláda mlčí
Salát kontaminovaný patogeny způsobil onemocnění a smrt lidí. FDA odložilo plány z Obamovy éry otestovat viníka, kterým je voda na zavlažování farem. Případ se odehrál v americké Arizoně, kde pěstují římský salát a další druhy zeleniny. Mnoho rodin si myslelo, že přijdou o své milované, kteří se setkali se silnou infekcí, zanícenými střevy a dalším problémy. Co stojí za příčinou zdravotních problémů mnoha lidí po celých USA?
Viníkem je špinavá voda!
Za zdravotními problémy stál patogen E.coli, který kontaminoval římský salát na farmě v Yumě v Arizoně. Bohužel byl distribuován po celé zemi. Minimálně 210 lidí z 36 států onemocnělo, 5 zemřelo a 27 se potýká se selháním ledvin. Pěstování zeleniny v Americe má velkou bezpečnostní mezeru, protože farmáři nejsou povinni testovat vodu, kterou zavlažují rostliny. V důsledku toho může kontaminovaná voda skončit na ovoci a zelenině, což se může stát život ohrožující.
Změna stále nenastala!
V roce 2011 se za Obamovy vlády měla začít testovat voda používaná k zavlažování podle pravidel stanovených Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Bohužel FDA prezidenta Trumpa odložila pravidla testování vody na minimálně čtyři roky, protože na ni tlačil farmářský průmysl. Smrtící epidemie se rozšířila po celých USA, ale FDA přesto neprojevila žádnou známku toho, že by změnila pravidla pro testování zavlažovací vody.
„Pokud je rizikový faktor spojený s využíváním vody v zemědělství úzce spjat s kontaminací, musí se něco stát hned. Nenapadá mě žádný důvod, který by ospravedlnil čekání čtyři, šest až osm let, než se s tím začne,“ řekl Trevor Suslow, specialista na bezpečnost potravin z Kalifornské univerzity v Davisu. Podle odborníků se jedná o nelogický postup, protože smrtící epidemie z Yumy nemusí být jediná, která může ohrožovat zdraví a životy obyvatel Spojených států. Můžeme jen doufat, že se pravidla brzy změní a zemědělci budou nuceni testovat i vodu, kterou zalévají rostliny.
Zdroj: https://www.vam-watertech.com/blog/how-washing-water-affects-food-safety/