Cherries 1465801 1920 1[1]

Místo kompotů a dezertů raději unikátní třešňová tinktura. S mnoha zdravotními problémy zatočí během chvíle

Když nás trápí zdravotní problémy, je několik možností, jak se dají vyřešit. Někdo zamíří k lékaři, který mu předepíše léky, zatímco jiný zvolí raději přírodní, léty osvědčenou metodu. Sem se řadí i využití takzvaných tinktur, který se dají vyrobit z mnoha běžných ingrediencí. Mezi takové se řadí dokonce i obyčejné třešně.

Známé ovoce s unikátními účinky

Když se řekne, představí si každý známé a chutné tuzemské ovoce, které je základem mnohých dezertů, ale také koktejlů, nebo kompotů. Plody třešní ale obsahují mnohem více, než dokonalou chuť. Je to třeba jód, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. V peckovině je hojně zastoupen také vápník, důležitý prvek pro kosti a zuby. Nesmíme opomenout také fakt, že třešně nám pomohou srovnat krevní obraz, detoxikovat játra a ledviny. Léčivé účinky třešní nebo višní jsou mnohem širší. Proč si tedy nevyrobit domácí tinkturu?

Mohlo by vás zajímat:  Při konzumaci mandarinek je třeba dbát na hygienu a možné zdravotní komplikace
Zdroj obrázku: Pixabay

Příprava domácí třešňové tinktury 

Vhodným alkoholem je například konzumní líh. Ten můžeme koupit ve specializovaných prodejnách nebo odděleních s alkoholem. Jedná se o 80% alkohol. Třešně necháme dva až tři týdny macerovat v samotném alkoholu. Zalijeme je tak, aby se všechny třešně schovaly pod hladinu lihu. Několikrát za dobu macerace obsah promícháme. Poté alkohol s třešňovým extraktem scedíme do lahviček s uzávěrem a skladujeme raději v chladu. Užíváme po kapkách.

Dříve naše babičky nechaly třešně fermentovat v medu. Při fermentaci vzniká při alkoholovém kvašení ze sladkého základu alkohol.

Mohlo by vás zajímat:  Začátek podzimu láká ke sběru zdravých plodů, které posílí imunitu: nezapomeňte na jedinečnou aronii

Na 3 kg třešní potřebujeme 1 kg medu. Dále postupujeme takto:

  • Omyté zralé třešně vložíme do nádoby tak, aby nad nimi byl ještě dostatečný prostor.
  • Zaplníme nádobu medem. Med by měl vytlačit všechny vzduchové bubliny. 
  • Pevně uzavřeme a uložíme na 3 měsíce do sklepa, aby mohl probíhat fermentační proces.
  • Po ukončení procesu plníme nápoj do lahví.

Nápoj obsahuje celou škálu vitamínů z třešní i výživných látek z medu. Můžeme ho popíjet po doušcích při nachlazení, chřipce a jiných nemocech v chladném počasí.

Přidat na Seznam.cz