Caraway Seeds 290973 19201[1]

Kmín je základ mnoha jídel. Při jejich vaření málokterá hospodyňka tuší, jak následně prospěje svému zdraví

V jídlech používáme nejenom sůl, ale také mnohá důležitá koření. Ta nemusí být nijak drahá ani exotická. Jasným příkladem je zcela obyčejný kmín, který má doma v kuchyni každý hospodyňka. Jeho základní použití je spojeno s laděním vůně, ale i chutě výsledného pokrmu. Jenom málokdo ale tuší, že když se kmín přidá do jídla, má to i další benefit. Ten zdravotní. Toto nenápadné a levné koření totiž může nahradit i celou řadu léků a dokáže si poradit s mnohými zdravotními problémy. Má spoustu léčivých účinků, mimo jiné se v bylinkářství hojně používá na:

  • různé problémy trávícího traktu
  • bolesti hlavy a migrény
  • obnovu střevní mikroflóry zejména po užívání antibiotik
  • kašel
Mohlo by vás zajímat:  Nepostradatelné koření roste i na louce, jeho léčivé vlastnosti jistě využijete

Použití kmínu v kuchyni

To hlavní, k čemu se kmín nejvíce a nejčastěji používá, je samozřejmě provonění a dochucení při vaření. Kmín je nedílnou součástí mnohých surovin jako je dobrý chléb, nebo třeba při vaření brambor, nakládání zelí, vaření polívek a hojně se používá také při přípravě ryb.

Zdroj obrázku: Pixabay

Kmín však nemusí být používán jen v kuchyni

Hojně se také používá při různých problémech, zejména těm s trávicím traktem. Používá se například pro zmírnění plynatosti, proti nadýmáni, nebo žaludečním křečím. Pokud se cítíte až moc plní, také využijte pomoci, kterou nabízí kmín. Podporuje trávení a Vám se tak rychleji uleví. Ideálním způsobem, jak si pomoci od různých problémů způsobené trávením, je přimíchat kmín přímo do připravovaného jídla.

Mohlo by vás zajímat:  Některé zahrady jsou krásné díky jedné rostlině. Začátečníci se jejího pěstování zbytečně bojí

Pokud se Vaše problémy týkají obtíží jiné oblasti, jako jsou migrény, bolesti hlavy pomoci proti kašli a obnova střevní mikroflóry, přínosnější pro Vám bude uvařit si kmínový čaj. Pro přípravu kmínového čaje použijte jednu polévkovou lžíci kmínu na zalití 500 ml hrnku vroucí vodou. Čaj pak užívejte podle své potřeby.

Vedle léčivých schopností je kmín také známý pro svůj vysoký obsah železa, který dodává Vašemu tělu. Železo je pro lidské tělo také velmi důležité.

Přidat na Seznam.cz