K jaru patří přesazování, díky kterému rostliny budou po celý rok zdobit naše domovy
Jaro je ideálním obdobím pro přípravu rostlin v květináči na nadcházející sezónu. Po zimě potřebují náležitou péči, aby opět vykvetly a ozdobily naši domácnost. Rostliny, které už přerostly květináč, přesaďte do většího, ale ne o moc. Pamatujte také na to, že půdu je třeba obměňovat každé dva až tři roky, pokud jste to tedy doteď zanedbávali, je nejvyšší čas pustit se do práce.
Připravte květináč
Pokud budete přesazovat do již použitého květináče, vydrhněte ho nejprve v mýdlové vodě. Hliněné květináče můžete na půl hodiny ponořit do octové vody, aby se zbavily bílého nánosu vápna. Stačí dvě polévkové lžíce octa na litr vody. Pak je vydrhněte kartáčem a omyjte vodou. Ujistěte se, že všechny květináče mají vespod otvory pro odtok vody.
Je vhodné na dno nádoby přidat ještě menší oblázky nebo vrstvu drenáže. To zabrání tomu, aby v nádobě stála voda a kořeny hnily. Před přesazením rostliny velkoryse zalijte, aby bylo snazší odstranit kořenový bal. Rostlinu vyjmutou z květináče rozprostřete na noviny a opatrně odlupujte hlínu z kořenů. Snažte se přitom kořeny rozmotávat – pokud budou volné, rostlina rychleji a lépe poroste.
Dlouhé kořeny zastřihněte
Odstraňte kořeny, které jsou uhnilé nebo jinak poškozené. Pokud jsou kořeny příliš dlouhé, můžete je trochu zastřihnout nůžkami nebo odříznout nožem. Květinu následně umístěte do nového květináče, který by neměl být v průměru větší o víc než pět centimetrů, přikryjte ji zeminou a jemně udusejte rukama. Rostlina by v zemině neměla být zasazená hlouběji než v předchozím květináči.
Přesazenou rostlinu dobře zalijte. Vodu, která se do několika minut nevsákne, z podmisky vylijte. Šest týdnů po přesazení byste rostlinu neměli hnojit. Snažte se ji také chránit před přímým sluncem, a to po dobu dvou až tří týdnů. Používejte výhradně substrát určený pro pokojové rostliny s výjimkou přesazování orchidejí, kaktusů nebo azalek, jelikož ty potřebují vyšší pH.
Zdroj: https://gilmour.com/transplanting-when-how-to