Flour Table Glass Jar

Jedlá soda pomůže proti škůdcům, upraví pH půdy a zlepší chuť některé zeleniny

Jedlá soda je známá pro své využití v kuchyni, ale i při úklidu. Ne tak známé je ale její využití na zahradě. Přitom může mít na rostliny mnoho pozitivních účinků. Je možné ji použít třeba jako přísadu do hnojiva či jako prostředek proti škůdcům. Může také zlepšit chuť zeleniny.

Jak sodu použít proti onemocněním, škůdcům a dalším nešvarům

Škůdci jsou postrachem každého pěstitele. Z rostlin vysávají živiny a mohou tak způsobit až jejich uhynutí. U nás se nejčastěji setkáváme s mšicemi, sviluškami či molicemi. Právě na tyto broučky jsou dostupné i chemické prostředky. Vždy je ale lepší zkusit netoxickou metodu, která je ještě ke všemu daleko méně nákladná. Stačí, když smícháte lžičku sody, půl lžičky jemného mycího prostředku a dva litry vody. Touto směsí pak postižená místa nastříkejte ideálně rozprašovačem. Postup opakujte každý den, dokud problém nezmizí. Nejlepší čas pro tuto proceduru je ráno nebo večer, protože v tyto denní doby jsou škůdci nejméně aktivní.

Mohlo by vás zajímat:  Káva je pro rostliny cenným hnojivem i výborným mulčem

Velmi podobný prostředek se dá využít i na různá houbovitá onemocnění. Soda je totiž přírodní dezinfekce a zamezí tak nákaze dalších rostlin. Jediná změna je to, že místo dvou litrů vody budete potřebovat jen jeden.

Zdroj obrázku: Freepik

Další nešvar, se kterým si soda poradí, jsou mravenci. Ti jsou sice na zahrádce velmi užiteční, ale pokud se přemnoží, mohou rostlinám velmi ublížit. Například mraveniště dokáže narušit celkovou kořenovou strukturu, která je pro rostliny zásadní. Místo, kde se kolonie vyskytuje, stačí posypat jedlou sodou a účinek bude jistý.

Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování udrží zeleninu a ovoce déle čerstvé. Ne všechny druhy patří do lednice

Jedlá soda jako hnojivo i pro zlepšení chuti

Když lžičku jedlé sody smícháte se lžičkou epsomské soli a půl lžičkou čpavku, vznikne vám skvělé hnojivo. Rostliny pak rychleji porostou a budou mít silnější kořeny.

Stejně tak jedlá soda účinkuje při odkyselení půdy. Tento úkon může výrazně zlepšit chuť některých druhů zeleniny. Stačí kolem rostlin nasypat pár lžiček sody. Nejvíce se tento postup hodí k rajčatům, která udělá daleko sladší.

Zdroj: https://www.hgtv.com/outdoors/outdoor-spaces/baking-soda-uses-in-the-garden-pictures
Přidat na Seznam.cz