Close Up Gardener Cutting Dried Branches

Jarní řez udrží stromy a keře v zahradě zdravé a podpoří ovocnou úrodu

Krásná zeleň na pohled a k tomu bohatá úroda v létě nebo na podzim? Pro zdraví ovocných keřů a stromků je potřeba v jarním období provést prořezávku, která pomůže odstranit nemocné nebo staré výhonky. A nejen to, provzdušnění napomůže pozdější hojné úrodě, koruny budou navíc vzhledově zajímavější. Nechat zahradní dřeviny bujně růst se rozhodně nevyplácí, jak tedy prořezávání realizovat?

S ohledem na druh dřeviny

Kdy sáhnout po pákových nůžkách a pustit se do práce? Rozhodně na začátku jara, kdy je optimální doba pro jabloně a hrušně. V tento čas ještě nejsou olistěné a lze tak dobře vytvarovat korunu. Naopak s třešněmi, višněmi, broskvoněmi nebo švestkami se může počkat. Vždy je nutné pracovat ve slunečný den, kdy nehrozí dešťové přeháňky, protože rány rychleji zaschnou a strom nebude ohrožený patogeny nebo plísněmi. Jaké řezy se provádějí?

Mohlo by vás zajímat:  Zdravé tuky udrží v kondici tělo i náš mozek
Zdroj obrázku: Freepik

Možnosti prořezávky

V zásadě se nabízejí čtyři druhy řezů:

  • stimulační, který se provádí po vysazení stromku, vede ke správnému rozvoji, kdy se dřevina zbavuje svislých výhonů a též hlavní se zkrátí, mohutnější větve se pak zkracují o třetinu;
  • tvarovací nebo také výchovný, který se provádí v prvních třech letech po vysazení, kdy je cílem dosažení kuželovitého tvaru, odstraňují se vnitřní prorůstající výhonky, ostatní se jen mírně zkracují;
  • udržovací řez je nutný pro bohatou sklizeň, kdy se odstraňují zelené výhonky, takzvaní „vlci“ i staré, poškozené nebo nemocné větve, tímto způsobem se podporuje růst plodonosných výhonů;
  • omlazovací se provádí u stromů, kde se po dlouhá léta prořezávka neprováděla, odstraňují se převislé, staré a nemocné větve, ale také kořenové výhony, které se mohou u starších exemplářů objevit, u koruny se musí většinou provést radikální prořez pro zredukování hustoty výhonů.
Mohlo by vás zajímat:  Do lesa už nemusíte jenom jezdit. Vypěstujte si svůj vlastní ve sklenici

Správné a hygienicky čisté náčiní

Pro prořezávku se používají nejčastěji zahradnické nůžky pro výhonky do průměru dvou centimetrů, případně dvouruční nůžky u silnějších větví asi do tloušťky šesti centimetrů nebo aku pilky. Náčiní musí být dokonale vyčištěné, aby nehrozila kontaminace rány různými patogeny. Pro práci ve výškách je možné použít různé druhy teleskopických nůžek nebo nožů.

Zdroj: https://blog.davey.com/pruning-trees-in-spring-is-it-ok-to-do/
Přidat na Seznam.cz