Jak pěstovat ředkvičky?
Ředkvička patří mezi nejoblíbenější jarní zeleniny a její předností je, že se konzumuje především v syrovém stavu. Kromě vitaminu C obsahuje i minerální látky vápník, fosfor a železo. Její pikantní chuť pochází z hořčičné silice která působí příznivě na trávení.
Požadavky na prostředí
Ředkvička vyžaduje slunné polohy, středně těžké až lehčí, dobře propracované půdy, bohaté na humus s dostatkem pohotových živin a dobrými vlhkostními podmínkami. Nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem, ale příznivě reaguje na dobře rozložený kompost. Při jarním pěstování ji zařazujeme jako předplodinu před hlavními druhy zeleniny. Pro svou krátkou vegetační dobu, rychlý vývoj a slabý vzrůst je také velmi výhodnou meziplodinou, využívající prostor mezi pomalu rostoucími druhy.
Pěstování ředkvičky
Ředkvička je typickou zeleninou vhodnou k rychlení. Ve vytápěných prostorách ji rychle vypěstujeme v zimních měsících od listopadu do ledna, v nevytápěných fóliovnících ji pěstujeme v období únor – duben. Podmínkou úspěchu je dostatek světla a vláhy a v případě vyšších teplot i dostatečné větrání, aby nedocházelo k vytažení rostlin a nadměrné tvorbě bohatého olistění na úkor tvorby chutných ředkviček.
S jarním výsevem na záhony začínáme co nejdříve, jakmile půda oschne. Vysévá se do řádků vzdálených 15 – 20 cm a do hloubky 1 cm. Po vzejití a vytvoření děložních listů porost vyjednotíme na 3 – 4 cm. Ošetřování během vegetace spočívá v kypření a zejména v pravidelné závlaze, která je podmínkou dobrého růstu kvalitních plodin. Ředkvičku sklízíme přejímkou, postupně jako dorůstá. Pro plynulost sklizní je vhodné zasévat ji v týdenních intervalech.
Několik rad a pravidel při pěstování ředkvičky
- Obecně platí, že pro rané výsevy do volné půdy je vhodné vybírat slunná stanoviště, pro letní spíše zastíněná.
- Ředkvičky vyséváme do řádků vzdálených od sebe 12 až 15 cm, hloubka nesmí přesáhnout 1 – 1,5 cm, při setí lze smíchat s pískem.
- Ředkvičky mají rády vodu – zalévejte ráno i večer
- Záhonky s prvními výsevy můžeme přikrýt netkanou textilií; chráníme je tak před chladem, škůdci a zkrátíme vegetační dobu o 5 – 8 dnů.
- Ředkvičku sklízíme za 3 až 6 týdnů. Pro postupnou sklizeň ji vyséváme ve dvoutýdenních intervalech.
- Ředkvička je super nakrájená na chlebu s máslem – super zdravá svačinka
Kupte si ředkvičky
Zdroj obrázku: SXC.hu