3387

Fazolový guláš po bretaňsku zahřeje i zasytí. Polský recept je rychlý a chutný

Recept na fazolový kotlík nebo bretaňský hrnec je známý ve Francii i ve Velké Británii, ale tento typ jídla je oblíbený také v sousedním Polsku. Obdoba fazolového guláše zasytí o víkendu během večeře, ale hodí se i na oběd do krabičky s sebou do práce, protože se může jíst s pečivem, s bramborem nebo s rýží. V jednom z dílů představuje tuto verzi fazolového hrnce Ewa Wachowiczová, hvězda polské gastronomie a moderátorka pořadu „Ewa vaří“.

Na horách i na vodě

Na jídla z jednoho hrnce si každý pamatuje z dětství, kdy se po výšlapu na kopec objednaly porce pro celou rodinu a jedl se guláš spolu s čerstvým chlebem. Ne jinak tomu bylo při výletech na vodě nebo při pobytu na chalupě, kdy nebyl čas na velké vyvařování, ale pokrmy z jednoho hrnce vždy zasytily a chutnaly všem. A právě takový recept na jedinečné, přitom naprosto snadné jídlo představuje Ewa Wachowiczová, bývalá Miss Polsko, dnes populární moderátorka a autorka mnoha příspěvků na sociálních sítích.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí zavařeniny se stanou krásným dárkem, který lze snadno dozdobit podle fantazie
20936
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience na přípravu fazolového hrnce po bretaňsku

  • 400 g fazolí (velkých bílých nebo dle vlastního výběru),
  • 200 g uzené slaniny,
  • 400 g bílé klobásy,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • sklenice suchého bílého vína,
  • 2 šálky rajčatového protlaku,
  • lžíce medu,
  • několik kuliček nového koření,
  • 2 bobkové listy,
  • lžička majoránky,
  • sůl na dochucení.

Postup přípravy:

Před začátkem samotného vaření se musí dobře propláchnout fazole, vsypat je do hrnce, zalít vodou a nechat do druhého dne máčet. Další den se voda slije, vlije se čerstvá a fazole se dají vařit. Do hrnce se přidá nové koření, bobkový list a trocha soli a pod pokličkou se vaří do měkka.

Mohlo by vás zajímat:  Květy zlatice lze sklízet v průběhu dubna. Jejich účinků můžeme využít ve formě tinktury

Slanina se nakrájí na tenké plátky nebo kostičky, které se osmahnou na suché pánvi. Když pustí slanina tuk, přidá se na kostičky nakrájená cibule a na kolečka nakrájená klobása. Až na úplný konec se vloží prolisovaný česnek. Po osmahnutí se zalije směs vínem, které se nechá odpařit.

Směs se přidá k uvařeným fazolím, provaří se a následně se zalije rajčatovým protlakem. Nastává čas na doslazení medem a dochucení čerstvou majoránkou, která se musí před použitím rozetřít mezi prsty. Po provaření se může podávat obdoba guláše s oblíbenou přílohou.

Zdroj: https://eatingeuropean.com/breton-beans-fasolka-po-bretonsku/
Přidat na Seznam.cz