Pumpkins With Maple Dry Leaf Wooden Box Autumn Still Life

Dýně se neztratí v kuchyni ani jako domácí dekorace

Léto už je bohužel pryč a střídá ho tak sychravý podzim. Netřeba ale zoufat. I na tom horším bychom si totiž měli najít naopak to nejlepší. No a co je jedna z nejlepších věci na podzimu? No přeci to, že si zase můžeme užívat dýní. Právě o této surovině také bude dnešní článek. Popíšeme si to, jak se má připravovat jako pokrm, ale i to, jak ji vydlabat, pokud z ní chceme udělat krásnou lucernu, která ještě o to déle vydrží. Pokud vás podobná témata zajímají, jistě neváhejte a čtěte dál.

Mohlo by vás zajímat:  Nalít na rostliny žíravinu nemusí být šílenost. Místo okamžité zkázy začnou růst podstatně rychleji než dřív

Dýně jako typická podzimní dekorace

Dýně, kromě toho, že je samozřejmě skvělou surovinou, jak díky své chuti, tak díky svému vlivu na naše zdraví, je také oblíbená pro dekorativní účely. Tradice vydlabávání dýní k nám přišla z anglofonních zemí, kde se traduje to, že právě lucerna z dýně bude od vašeho obydlí odhánět zlé duchy. Určitě je ale nechceme odhánět zápachem hniloby. Právě proto je důležité dýni dobře očistit. Začněte s vyříznutím kloboučku. Můžete si zvolit zda zespoda nebo shora samotné dýně. Poté začněte opravdu pečlivě vydlabávat veškerá vlákna. Na pomoc si můžete vzít i metličkový šlehač. I u něj ale musíte použít trošku té vaší síly. Právě tímto způsobem vám dýně vydrží nejdéle.

Mohlo by vás zajímat:  Bioflavonoidy jsou úplným základem zdravého jídelníčku. Naštěstí je tělu dodáme velice snadno
three-ripe-squashes-table
Zdroj obrázku: Freepik

Jak na dýni v kuchyni

Porcování dýně může být občas trochu boj. Přeci jen je to poměrně tvrdá a velká surovina. Vezměte si tak na pomoc velký nůž či například nějakého siláka. Příprava dýně se pak bude lišit druh od druhu. Třena u takové dýně Hokkaidó vůbec nemusíte řešit slupku. U jiných druhů je ale třeba oškrabat. Některé dýně je také dobré přímo krájet. Jiné druhy, jako třeba dýni máslovou, se vyplatí naškrabávat vidličkou. Docílíte tak hmoty, která připomíná špagety a můžete je tak dýní naprosto nahradit, pokud například hledáte odlehčenější variantu této přílohy. U všech druhů ale platí, že vlákna byste měli i se semínky odstranit. Je pak pouze na vás, zda semínka dále využijete.

Zdroj: https://realfood.tesco.com/curatedlist/eight-amazing-ways-to-use-pumpkin.html
Přidat na Seznam.cz