Dvě jablka každý den udrží cholesterol na uzdě a prospějí celkovému zdraví
Jablka jsou nejen zdravá, ale pomáhají našemu tělu vyrovnat se s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Pokud jablka pravidelně konzumujete, můžete se vyhnout nejen vysokému cholesterolu, ale také snížíte riziko aterosklerózy. Proto se vyplatí jíst alespoň dvě jablka denně.
Jablky proti špatnému cholesterolu
Jablka jsou velmi oblíbeným ovocem, které je snadno dostupné po celý rok. Můžete si ho tak dopřát klidně každý den. Ukázalo se, že pokud konzumujete alespoň dvě jablka denně, můžete snížit riziko vysokého cholesterolu až o 20 procent. Jablka obsahují vysokou hladinu pektinu, což je rozpustná vláknina.
Pektin inhibuje vstřebávání špatného cholesterolu a naopak zvyšuje produkci dobrého cholesterolu v játrech. Jablka je ale vhodné jíst společně se slupkou, která obsahuje nejen spoustu vitaminů, ale právě také pektinu. Dávejte si hlavně odrůdy, které jsou kyselejší, například Antonovku. Volte raději jablka, která jsou z ekologického zemědělství, kde se nepoužívají chemické prostředky.
Slupka bez pesticidů? Vložte jablka do roztoku
Jestli nemáte jistotu, že jsou jablka ze zemědělství, kde se nepoužívají chemické přípravky, můžete jablka vložit do roztoku, který se skládá z vody a jedlé sody. Je to nejjednodušší způsob, jak zajistit, že budou jablka vhodná ke konzumaci. Stačí si přitom připravit pouze jedlou sodu a litr vody, ve kterém ji rozpustíte.
Ovoce dejte do tekutiny, nechte několik minut působit a poté jablka umyjte v čisté vodě. To, že jsou jablka zdravá, poznáte podle zabarvené tekutiny – pokud po vytažení ovoce z tekutiny je voda zakalená a žlutá, jablka jsou stříkaná chemickými látkami a je dobře, že jste je ošetřili. Do roztoku je můžete vložit i v případě, že se jedná o jablka, která chcete darovat. Jablka bychom v hojném množství měli konzumovat nejen kvůli jejich chuti, ale také účinkům na lidské zdraví.
Zdroj: https://www.insider.com/two-apples-a-day-may-lower-cholesterol-according-to-study-2019-12