Chyby při zavařování okurek mohou vést k jejich plesnivění
Recepty na nakládané okurky jsou vždy velmi jednoduché a zvládne je snad každý. Nezáleží na tom, jak jste v kuchyni zkušení. Někdy se jednoduše stane, že se vám nakládané okurky zkazí. Většinou je to způsobené jednou ze základních chyb při zavařování. Na jaké chyby musíte myslet při zavařování kyselých okurek?
Plíseň na okurkách
V celém procesu nakládání okurek je nutné, abyste dodrželi nejvyšší standard hygieny. Jestli se do sklenic dostanou špatné bakterie, okurky se jednoduše zkazí. Sklenice i víčka musíte řádně sterilizovat, abyste zamezili škodám na okurkách. Jestli sterilizaci provedete špatně, pravděpodobně se ve sklenicích vytvoří hustá plíseň, kvůli které budete muset celou várku vyhodit.
Špatné odrůdy okurek
Všichni jistě víme, že do sklenic nepatří všechny druhy okurek. Existuje jich celá řada, ale pro tyto účely musíte použít tzv. nakládačky. Tato odrůda okurek má válcovitý a podlouhlý tvar, tenkou slupku a málo semen. Nejlepší je, když využijete čerstvou zeleninu, kterou jste sklidili ze záhonu maximálně před osmi hodinami. Nevhodná není jen špatná odrůda, ale také příliš dusíkatá půda. Takové okurky budou ve sklenicích hnít a páchnout.
Další chyby při nakládání okurek
Úspěch celého konzervačního procesu může ovlivnit mnoho faktorů. Podívejme se na nejčastější z nich. Běžná je špatná teplota při nakládání. Okurky byste neměli ihned dávat do sklepa nebo jiné místo s nižší teplotou. Prvních 24 hodin by měly sklenice zůstat při teplotě kolem 22 stupňů. Později je můžete přesunout na místo s teplotou od 12 do 18 stupňů.
Špatný poměr nálevu je také poměrně častý. Na okurkový lák potřebujete kamennou sůl bez jódu, díky které nebudou okurky měknout. Škodlivé je také příliš mnoho koření a přísad. Křen, kopr nebo česnek ve velkém množství můžou negativně ovlivnit kvalitu okurek. V jedné sklenici by koření mělo tvořit pouze 3 procenta z celého obsahu.
Zdroj: https://www.mashed.com/874381/mistakes-everyone-makes-when/