Vegetables Green Asparagus Table (1)

Chřest připravený na másle se strouhankou vynikne na svátečním stole

Mezi lahůdkovou zeleninu řadíme chřest. Jedná se o vytrvalou bylinu, která na záhonu vydrží růst i dvacet let. Vzhledem k jeho vysoké ceně se stále více lidí pouští do jeho pěstování. Chřestová sezóna začíná v polovině dubna a končí v půlce června. Právě v této době se chřest sklízí v podobě nerozvinutých poupat. Jak si ho chutně připravit?

Co všechno obsahuje chřest

V kuchyni je chřest ceněný pro svou jedinečnou chuť. Vedle toho ale obsahuje také řadu důležitých živin, bez kterých se lidský organismus neobejde. Společně s výborným gurmánským zážitkem do svého těla dostanete konzumací chřestu vitamíny K, A, C a některé ze skupiny B, dále vápník, draslík, hořčík, jód, železo, zinek, fosfor.

Mohlo by vás zajímat:  V zimě se vyplatí do jídelníčku zařadit zeleninu, která tělu v tomto období prospěje

Chřest je ideální pro osoby, které se snaží zbavit přebytečných kilogramů. Mohou ho jíst i diabetici. Jeho výhody znali už ve starém Egyptě v době před pěti tisíci lety. Do Evropy se chřest dostal v 16. století.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si připravit chutné jídlo z chřestu

Jídlo s chřestem se připravuje z čerstvých výhonků. Nejlepší jsou ty, které si vypěstujete sami, ale můžete si je koupit také v obchodě. K dostání je i chřest vypěstovaný v České republice. Oblíbený je zejména ten ze zemědělského družstva v Hostíně u Vojkovic.

Mohlo by vás zajímat:  Čerstvé jablečné pyré

A jak poznat čerstvý chřest? Jednoduše, když výhonky jemně stisknete, měla by z konečků vytéct šťáva.

Chřest s máslem na pánvi

Na přípravu chřestu s máslem budete potřebovat svazek chřestu, dvě lžíce másla (i česnekového) a sůl a pepř dle chuti a vašich preferencí.

Chřest opláchnete pod studenou vodou. Na pánvi rozpustíte máslo, výborné bude třeba ochucené čerstvě utřeným nebo lisovaným česnekem. Do rozpáleného másla vložíte chřest, osolíte a opepříte a budete ho smažit po dobu 10 až 15 minut.

Mohlo by vás zajímat:  Květen je vhodný pro sběr borovicových výhonků a přípravu sirupu

Obměnou tohoto receptu je, když před vložením chřestu v másle osmažíte strouhanku. Ta dodá chřestu specifickou chuť. Pak už jen stačí přidat chřest a osmažit ho doměkka.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/Asparagus, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-286/asparagus, https://www.northcoastmed.com/asparagus-is-good-for-diabetes/, https://www.allrecipes.com/article/how-to-store-asparagus/, https://cooking.nytimes.com/recipes/1018067-butter-braised-asparagus
Přidat na Seznam.cz