Celer je nabitý vitamíny a antioxidanty. Podpoří hubnutí i krásný vzhled pokožky
Nejzdravější je syrový, buď samotný, nebo v salátu, ale můžete ho přidávat i do polévek nebo dušených jídel. Celer pomáhá hubnout a udržovat krásnou pleť. Dodává tělu vlákninu, vitamíny i vodu. Je ideální pro lidi, kteří se starají o svůj vzhled.
Sráží krev
Celer obsahuje spoustu cenných živin včetně vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Jeho nejdůležitější složkou je voda. Patří k domácím lékům na suchou pokožku, otoky, celulitidu a zadržování vody v těle. Hydratuje pokožku, podporuje metabolismus tekutin a elektrolytů v těle. Patří ke zdrojům vitamínu K, pomáhá srážet krev a udržovat zdravé kosti. Obsahuje vitamín C, který je důležitý pro imunitní systém a pomáhá při vstřebávání železa z potravy.
Podporuje nervovou soustavu i ledviny
Je přirozeným zdrojem draslíku, pomáhá udržovat normální krevní tlak a fungování nervového systému. Povzbuzuje peristaltiku střev a brání zácpě. Podporuje funkci ledvin a jater při detoxikaci organismu. Stonky celeru obsahují živiny, jako je kyselina listová, vápník, hořčík, fosfor a mangan. Kdo by měl jíst celer? Především lidé s nemocnými ledvinami a diabetem, s oslabenou imunitou a střevními problémy.
Skvělá součást diety
Jde o zeleninu, která je bohatá na vitamín A podporující regeneraci pokožky. Zároveň je dobrým zdrojem kyseliny listové pro podporu činnosti mozku. Syrový celer má velmi nízký glykemický index, pouhých 32, což je prospěšné pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Obsahuje také velmi málo kalorií, jenom 20 na 100 gramů. Stonky celeru můžete jíst společně s paprikou a mrkví a jemným jogurtovým dipem. Oblíbená je kombinace celeru s hummusem nebo arašídovým máslem. Z celerové šťávy můžete připravit velmi chutné zeleninové koktejly, například přimícháním špenátové, jablečné nebo citronové šťávy. Chuť celerové šťávy nemusí být příjemná každému, právě proto je dobré ji kombinovat s jinou zeleninou.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-celery