Bezinky již po staletí využívá lidové léčitelství, prospěšné pro zdraví jsou květy i plody
Bezinky jsou opomíjené ovoce, které je cenným zdrojem vitaminů a minerálů. Ty jsou potřeba pro správné fungování celého těla. Květy této rostliny mají léčivé vlastnosti, stejně jako plody. Jestli vás napadne infekce nebo se nachladíte, určitě vyzkoušejte bezinku v různých formách, protože se rychleji uzdravíte. Kdy sbírat černý bez, abyste z něj vymačkali maximum?
Bezinky jsou pro své léčebné vlastnosti známé již několik století
Květy i samotné ovoce patří mezi suroviny, které nijak intenzivně nevoní ani nechutnají. Ale i tak jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. Květy černého bezu obsahují oleje, steroly a také flavonoidy. Podporují tělo v boji nejen se zvýšenou teplotou, ale jejich protizánětlivé vlastnosti jsou vhodné na zdravotní problémy. Odvar můžete kloktat.
Plody černého bezu jsou drobné, tmavé fialové kuličky, které jsou plné vitaminů C a A. Kromě toho obsahují také vápník, sodík nebo železo. Proto je vhodné bezinky konzumovat v případě, že vám některý z vitaminů chybí. Bezinky jsou projímavé, jsou skvělé při detoxikaci těla, kterou byste měli provádět jednou za měsíc.
Kdy sbírat bezinky, aby si zachovaly své vlastnosti?
Květová sezona bezu začíná již v květnu. Květy můžete nasušit nebo si z nich připravit čaj. Ozdobíte jimi také různé pokrmy. Hodí se například k palačinkám, vnořit je můžete do samotného těsta. Bezinkové květy byste nikdy neměli sušit na přímém slunci – tím své vlastnosti ztrácí.
Bezinky jako ovoce můžete sklízet od srpna do října. Dávejte pozor, aby byly bobule opravdu zralé – budou mít fialovou, téměř černou barvu. Ovoce od stopek oddělte až doma, nejlépe uděláte, pokud utrhnete celou větvičku. Pozor, plody bezinky mohou být pro zdraví nebezpečné. Nezralé bobule obsahují prunasin, který může způsobit otravu. Následky jsou zvracení, nevolnost nebo bolesti břicha. Květy jsou jediná část keře, kterou můžete konzumovat syrovou.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/elderberry-health-benefits