Delicious Black Elderberry Liqueur Glass Bottle

Bezinkový sirup zatočí s nachlazením i cholesterolem. Pečovat o zdraví může po celý rok

Černý bez je velmi oblíbenou rostlinou, ze které si snadno můžete vyrobit sirup. Ten bude skvěle fungovat na zdravotní problémy, jako je kašel nebo rýma. Plody černého bezu jsou černé a dužnaté, obsahují navíc ještě semínka. Jeho léčivé vlastnosti se využívají už nějakou dobu a jedno je jisté – skutečně funguje. Snižují hladinu špatného cholesterolu a pomůžou snadněji se zbavit nachlazení.

Spousta vitaminů pro vaše zdraví

Černý bez obsahuje spoustu vitaminů, nejvíce asi vitaminu C. Díky tomu posiluje imunitu a zabraňuje rychlejšími stárnutí. Obsahuje dokonce vápník nebo fosfor, což jsou látky, které podporují funkci nervového systému a regulují krevní tlak. Dávejte si ale pozor, protože bezinky jsou sice zdravé, ale obsahují také toxické látky, které vám mohou ublížit.

Mohlo by vás zajímat:  Jaro je za dveřmi, přichází čas pro sázení jahod. Jejich pěstování zvládne i začátečník

Proto je nutné je vystavit tepelné úpravě – pak si je můžete dopřát bez problémů. Zbavíte se nebezpečných látek a vyrobíte si lahodný sirup, který pomůže proti mnoha neduhům. Pokud se přeci jen stane, že se otrávíte, poznáte to podle nevolnosti nebo průjmu, objevit se mohou také bolesti hlavy nebo rychlejší tep.

Zdroj obrázku: Freepik

Bezinkovým sirupem se zbavíte nachlazení i bakterií

Bezinkový sirup může posloužit jako první pomoc při nachlazení, ale také při chřipce a angíně. Látky, které obsahuje černý bez, navíc zamezí množení viru labiálního herpetu HSV. Pomůže také v boji proti zlatému stafylokokovi a zabrání průniku bakterií, které mohou způsobit zápal plic nebo další těžká onemocnění dýchacích cest.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí rostliny jsou nejen krásnou dekorací. Některé zaženou nachlazení nebo pomohou lépe spát

K výrobě domácího sirupu pak budete potřebovat kilogram plodů, které umyjte. Dejte ovoce do hrnce, přidejte kilogram cukru a vodu, aby bylo ovoce pod vodou. Ovoce se vaří, dokud nepustí šťávu. Poté můžete sejmout z ohně, scedit, nechat vychladnout a slít do sklenic nebo lahví. Můžete ho takto uchovávat i několik týdnů.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-elderberry-syrup#1
Přidat na Seznam.cz