Artyčoky patří nejen na pizzu. Jejich složení potěší diabetiky i všechny, kdo hubnou
Kdo by neznal alespoň podle názvu zeleninu, které se říká artyčoky. Ještě nedávno málokdo věděl, co jsou artyčoky zač, pomalu se ale dostaly do povědomí lidí a dnes je spousta z nich cíleně vyhledává. Většina z nás si artyčoky asi vybaví na chutné italské pizze, ale v kuchyni má četné způsoby využití. Věděli jste, že právě artyčoky mají mnoho cenných látek, které podporují správnou funkci metabolismu?
Již po generace oceňovaná rostlina
Možná vás právě tato informace překvapí, ale ano, právě artyčok je rostlina oceňovaná pro své cenné látky již po mnoho staletí. Již dávní předkové si byli vědomi vzácných účinků této zeleniny. Mimo jiné přední vlastnosti se také jedná o rostlinu, která je vhodná i pro diabetiky. A proč jsou artyčoky doporučované právě diabetikům? Mají velmi nízký glykemický index, jsou bohaté na kyselinu chlorogenovou a jedinečným zdrojem inulinu.
Zlepšení metabolismu
Artyčoky by měli pravidelně konzumovat lidé, kteří trpí problémy s játry a obecně zažíváním a trávením. Ať už vás trápí pálení žáhy, žlučníku, pocit plnosti, nadýmání či jiné příznaky špatného zažívání, měli byste do svého jídelníčku pravidelně zařadit zelené artyčoky, které koupíte v oddělení se zeleninou. Mezi další přínosné účinky artyčoků patří pozitivní vliv nejen na správné trávení a dodání potřebných živin cukrovkářům, ale také celková stabilizace a podpora metabolismu. Také se vyznačují velmi nízkou hladinou kalorií, ale zároveň dodávají na dlouhou dobu pocit plnosti, tudíž jsou vhodné také pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Jako další mají artyčoky vysoký podíl vlákniny a minerálů, které potřebuje každé tělo. Vláknina je také látkou, která podporuje proces hubnutí. Artyčoky jsou tedy zeleninou vhodnou opravdu pro každého.
Zdroj: https://blog.designsforhealth.com/node/1354